Wat speelt er in de natuur: Zeepkruid - 023Magazine Haarle/Heemstede Natuur & Milieu - In Heemstede groeit op allerlei plekken Zeepkruid. Het is een soort die houdt van zandige grond. Bv op Meermond staan grote clusters maar ook op de bloemenweide op de Kohnstammlaan.
Het is een meerjarige soort met roze bloemen die lang bloeit (foto). De naam Zeepkruid is heel toepasselijk. Geen enkele soort plant wil opgegeten worden en in de loop van de evolutie zijn er talloze strategieën ontwikkeld om dat te bereiken. Daar danken we de uiensmaak, munt-, radijs-, en bv gember- en alle andere kruiden aan die wij als mensen zo waarderen.
Zeepkruid heeft daar weer zijn hele eigen draai aan gegeven. De plant bevat in alle delen: wortel, stengel, bladen en bloem de stof saponine. Dat is dus gewoon zeep. En als je er in bijt krijg je dus belletjes in je neus en een zeepsmaak in je mond. Dat werkt probaat. Zeepkruid wordt niet veel aangevreten en brengt dus veel zaad voort. Ik heb vrienden die zeepkruid uit hun tuin gebruiken voor de afwas en het wassen van hun kleren, door de planten de koken en het water door een kaasdoek te zeven.
Wat is er deze week gebeurd
In tegenstelling tot Zuid Europa zitten we inmiddels in een vrij traditionele Nederlandse zomer. Zeer groeizaam weer met temperaturen tussen 19 en 23 graden en elke dag of nacht wel een bui. De natuur komt zo langzamerhand weer bij van de intens hete en droge periode van half juni tot half juli. Op droge momenten zijn we volop bezig met het verzamelen van zaad van allerlei soorten. En tussendoor is er tijd om riet, distels, bramen en Japanse 1000-knoop terug te dringen in Meermond. In het Sorghbsoch zijn we wekelijks bezig met het ontginnen van door zevenblad vol gegroeide bos vakken. Als dat weg is komen er voorjaarsbollen.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke week op vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de slag in de boomgaarden en in de bloemenweides. Het is nu volop tijd om zaden te verzamelen uit bestaande bloemenweides. Met dat zaad kunnen we nieuwe bloemenweides aanleggen. 1 mooie klaproosplant maakt 100.000 zaadjes. Daar laten we 50.000 stuks van ter plaatse vallen en nemen wij er 50.000 mee voor elders. En zo gaat dat met alle soorten.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .