Typography

023 Haarlem en omgeving, Kunst & Cultuur - In de vierde - en laatste - week van de manifestatie Cultuur023 worden de culturele organisaties in het centrum van Haarlem in de spotlight gezet.

Van donderdag 12 tot en met woensdag 18 oktober is een uiteenlopend programma samengesteld met o.a. een lezing van kunstenaar Evi Vingerling in het Verwey Museum Haarlem, een stadswandeling voor iedereen vanaf 10 jaar en een interactief kinderconcert in Jansstraat33, een punkfestival in Flinty’s en een hommage aan Dario Fo door MAPA. Dit is slechts een tipje van de sluier. Het volledige programma staat op cultuur023.nl.

Cultuur023 wil Haarlemmers laten zien dat kunst en cultuur bij wijze van spreken op elke straathoek te zien en te beleven zijn. Een maand lang laten verschillende Haarlemse culturele organisaties zien hoe rijk en cultureel de verschillende stadsdelen zijn.
Elke week staat een ander stadsdeel centraal. In die week laten de culturele organisaties zien wat ze in huis hebben. Van beeldend kunstenaars tot theatermakers en verhalenvertellers. Van expositieruimtes tot podia en muziek. Van films tot literatuur en erfgoed. Een unieke culturele ontdekkingstocht door Haarlem. De manifestatie Cultuur023 begon in Haarlem Noord en de Waarderpolder (21 t/m 27 september). Hierna was de blik gericht op Zuid en West (28 september t/m 4 oktober) en op Oost en Schalkwijk (5 t/m 11 oktober) centraal. De laatste week van Cultuur023 is van donderdag 12 tot en met woensdag 18 oktober in het Centrum.

Programma Haarlem Centrum - donderdag 12 tot en met woensdag 11 oktober

  • Lezing Evi Vingerling, do 12 okt, 19.00 uur Verwey Museum Haarlem
    Evi Vingerling is een verzamelaar van beelden en kleuren. In deze lezing spreekt ze over haar kunstenaarspraktijk, de ontwikkelingen daarin en de ideeën die haar inspireren.

  • Mestfest #5, vr 13 okt, 19.00 uur, Flinty’s
    Een mini indoor punk festival, georganiseerd door de Haarlemse grindcore band Spetterpoep. De avond wordt geopend door de jonge lokale band Naaimachine.

  • De kracht van fysieke energie, vr 13 okt, 20.00 uur, za 14 okt 10.00 uur, MAPA
    Een hommage aan theatergigant DARIO FO († 2016) met presentaties op vrijdag en een workshop op zaterdag.

  • Verhalenmiddag Goltzius, za 14 okt, 15.00 uur, Jansstraat33
    Verhalenvertelster Monique Veelenturf neemt kinderen vanaf 10 jaar mee op een tijdreis. In de 17e eeuw woonde en werkte schilder Goltzius in de Jansstraat in Haarlem. Hij was ontzettend beroemd. Omdat hij het niet fijn vond om herkend te worden, vermomde hij zichzelf.

  • Kinderconcert, zo 15 okt, 15.00 uur, Jansstraat33
    Interactief kinderconcert van Monkie, voor iedereen vanaf 2 jaar, over hoe een paraplu een hondje meeneemt op reis.

  • Disco Dandelions – Stefan Kasper, t/m zo 15 okt, Horizontaalverticaal
    Stefan Kasper toont bij kunstenaarsinitiatief Horizonverticaal voor het eerst zeven bronzen, samen met een greep uit werk van de afgelopen jaren.

  • Ko Sliggers, t/m za 21 okt, Galerie Kruis-Weg68
    Vijfentwintig portretten van o.a. kunstenaars, schrijvers, politici gemaakt door multitalent Ko Sliggers. Uitgangspunt waren steeds foto’s die hij in vier tot vijf verschillende grijsstadia in linoleum sneed en die samen weer het portret complementeerden, maar dan kleurrijk en met een verrassende diepte. 

  • De vrouw in Klederdracht, t/m zo 22 okt, Fotogalerie De Gang
    In het kader van het Haarlemse jaar van de vrouw én het herdenkingsjaar Slavernijverleden heeft fotogalerie De Gang vrouwelijke fotografen, professioneel en amateur, gevraagd om in dat thema een foto in te sturen.

  • Verbintenissen, ontmoetingen, urban art project, vr t/m 27 okt
    Geïnspireerd door de sculpturen op De Dreef en in de Haarlemmer Hout experimenteerde een groep jongeren dit voorjaar met urban art. ’Op Dreef met Zocher’ toont beschilderde vogelhuisjes op De Dreef en in De Hout.

  • Daniël Maalman – Foundscape Ochestra, t/m za 28 okt, 37PK Platform voor de Kunsten
    Kunstenaar en elektronisch muzikant Daniel Maalman creëert installaties om de werking van geluid in fysieke ruimtes te onderzoeken transformeert deze ruimtes vervolgens tot een muziekstuk 

  • The Blue of Longing, t/m zo 5 nov, De Vishal
    De jaarlijkse ledententoonstelling van De Vishal gaat dit jaar over het thema verlangen.

  • Stadswandeling langs het Spaarne ‘Blik op Haarlem vanaf het water’, t/m ma 4 dec, ABC Architectuurcentrum
    De wandeling Blik op Haarlem vanaf het water, langs een deel van het Spaarne, laat aan de hand van de schilderijen van onder meer Gerrit Berckheyde en Jacob Mathan, zien hoe het stadsbeeld hier de afgelopen eeuwen is veranderd.

  • Blik op Haarlem: stadswandelingen door de binnenstad, t/m za 9 dec, ABC Architectuurcentrum
    Wandeling door de binnenstad waar op iedere locatie het een en ander verteld wordt over de geschiedenis van die plek van toen tot nu.

  • Blik op Haarlem: rondleiding door de expositie in het ABC, t/m di 9 jan, ABC Architectuurcentrum
    Bij reproducties van schilderijen van Frans Hals toont het ABC het hedendaagse stadsgezicht in de vorm van foto’s en plattegronden en wordt toegelicht hoe, waardoor en waarom de stad zich door de eeuwen heen zo heeft ontwikkeld.

  • BLOEM, t/m zo 7 jan, Verwey Museum Haarlem
    Het oeuvre van Kees Verwey bestaat voor een groot deel uit bloemstillevens in olieverf of aquarel. Voor de tentoonstelling ‘Bloem’ is zijn werk gecombineerd met dat van vier hedendaagse kunstenaars.

Nieuwe online cultuuragenda cultuur023.nl
Sinds begin september is de nieuwe cultuuragenda cultuur023.nl online. Op deze website staat het aanbod van bijna alle kleinere Haarlemse culturele organisaties. Voorheen moesten Haarlemmers en toeristen bij wijze van spreken het halve internet afstruinen om te zoeken naar culturele activiteiten in de stad. Het Verhalenhuis, 37PK, de Pletterij, Jansstraat33, tgLAVA, de Stookkamer, Stichting Kapsalon en het Badhuis sloegen de handen ineen en ontwikkelden Cultuur023.nl. Onder het motto ‘Cultuur023.nl – altijd dichtbij’ staan vanaf nu alle activiteiten van de kleinere Haarlemse instellingen overzichtelijk bij elkaar. Ook na afloop van de manifestatie blijft cultuur023.nl online.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur