Typography

Minahassastaat. Foto door Jurriaan Hoefsmit - 023 Haarlem en omgeving Verkeer & Vervoer - Er zijn genoeg geldige ondersteuningsverklaringen binnengekomen om een raadgevend referendum over de Nota uitwerking parkeerregulering aan te vragen. De aanvragers van het referendum hadden hier 4.000 geldige ondersteuningsverklaringen voor nodig. 10 oktober 2023 werd duidelijk dat aan die eis is voldaan.

Hoewel er inmiddels genoeg handtekeningen binnen zijn, kunnen kiesgerechtigde Haarlemmers nog tot en met 9 november een ondersteuningsverklaring indienen. De volgende stap is dat de aanvragers een definitief referendumverzoek indienen. Als dat voldoet aan de regels van de Haarlemse referendumverordening, dan besluit de gemeenteraad tot het houden van het referendum. Dat vindt dan plaats binnen 6 tot 8 maanden na het besluit. 

De gemeenteraad kan in dezelfde vergadering of tijdens een eerstvolgende vergadering ook de datum van het referendum vaststellen. Minimaal 12 weken voor het plaatsvinden van het referendum stelt de gemeenteraad de precieze vraagstelling en de antwoordcategorieën vast. 

Gecontroleerd en geldig
Op 28 september 2023 is de gemeenteraad akkoord gegaan met een inleidend verzoek tot het houden van een raadgevend referendum over de uitbreiding van betaald parkeren in Haarlem. De aanvragers van het referendum hebben 6 weken de tijd om de benodigde handtekeningen op te halen. Dinsdag 10 oktober om 16.20 uur waren er 6.640, waarvan 4.095 gecontroleerde en geldige, ondersteuningsverklaringen binnen. Van alle ondersteuningsverklaringen wordt eerst gecontroleerd of ze geldig zijn. Bijvoorbeeld of de ondertekenaar in Haarlem woont en of een verklaring niet dubbel is ingediend. Duidelijk is dat de benodigde 4.000 geldige verklaringen binnen zijn.

Uitbreiding betaald parkeren
Op 30 maart 2023 heeft de gemeenteraad besloten de komende jaren betaald parkeren in 11 wijken uit te breiden. Doel is om het groeiende parkeerprobleem in de stad aan te pakken. Tegen dit besluit is bezwaar gemaakt en een referendumverzoek ingediend. Dit werd eerst afgewezen door de gemeenteraad. Op advies van de bezwarencommissie heeft de gemeenteraad op 28 september besloten het inleidend verzoek tot het houden van een referendum alsnog toe te kennen. 

Op de projectpagina Referendum Nota Uitwerking parkeerregulering vindt u alle informatie over het referendum. 

Bron: Haarlem.nl

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur