Typography

023 Haarlem en wijde omgeving, Kunst & Cultuur, Muziek, evenementen - Get ready voor ons allerlaatste miniconcert van 2023! Op 12 november staat het magnifieke Backer Trio op ons podium. Paulien, Julius en Vera zullen zorgen voor een spetterend slotconcert.

En dit keer wordt het concert extra bijzonder. Onze Stichting Haarlemse Miniconcerten bestaat namelijk precies 5 jaar en dat vieren we tijdens dit concert graag met u. Wij hebben een drankje en een verrassing voor u klaarstaan.

Mis het optreden niet en zet dit concert snel in uw agenda en wij hopen u dan te zien!
- 12 november 2023
- 16.00u-17.00 (inloop vanaf 15.30 en na afloop tijd voor een drankje)
- Jansstraat 74, Haarlem
- Vrij toegankelijk

Over Stichting Haarlemse Miniconcerten
De Stichting is 5 jaar geleden opgericht om een podium te bieden aan jong muzikaal talent in samenwerking met het Prinses Christina Concours te Den Haag. Er worden in de cultuurluwe perioden in het centrum van Haarlem concerten aangeboden in het klassieke genre. De bijdragen van de bezoekers is vrijwillig en aan het einde van het concert is er ruimte om te doneren. Wij streven naar kwalitatief hoogwaardige concerten die toegankelijk zijn voor iedereen. De bijzondere locaties en een concerttijd van een uur (Een Uurtje Klasssiek!) zorgen ervoor dat de klassieke musici zich op de juiste manier kunnen presenteren en de concerten voor een breed publiek aantrekkelijk en laagdrempelig zijn. Per jaar organiseert de Stichting 5-6 concerten.

Over het Backer Trio
Paulien, Vera en Julius zijn drie muzikaal begaafde kinderen uit hetzelfde gezin. Ze musiceren al lange tijd met elkaar in verschillende samenstellingen, maar pas sinds kort geven ze ook als trio concerten. Naast vele individuele prijzen bij zowel regionale als nationale concoursen wonnen ze recentelijk als trio meerdere prijzen. In 2022 won het Backer Trio onder meer de derde prijs in de Regionale Finale van het Prinses Christina Concours Noord en ook de Ensemble-aanmoedigingsprijs op ditzelfde concours. Ze hebben deelgenomen aan verschillende cursussen en festivals, waaronder het Aurora Festival (voorheen Peter de Grote Festival) en Zomercursus Woudschoten. Lessen en masterclasses hebben ze gevolgd bij o.a. Marcel Baudet, Martijn Willers en Diederik Ornée. Viool, klarinet en piano is een ongebruikelijke instrumentencombinatie, waarvoor maar weinig muziek is geschreven. Vandaar dat ze naast het trio-repertoire ook vaak duo-repertoire in verschillende samenstellingen uitvoeren. De concerten zijn daardoor zeer afwisselend; alle combinaties van de instrumenten komen aan bod.

Paulien - klarinet
Paulien Backer (2001) is een kamermusicus in hart en nieren. Van kleins af aan maakte ze graag muziek met anderen, eerst op blokfluit en vanaf 2010 op haar "echte" instrument, de klarinet. Op 13-jarige leeftijd speelde ze in het jongjongNBE. Na een jaar de spirit van het Nederlands Blazers Ensemble geproefd te hebben, speelde ze vervolgens twee jaar in het jongNBEnoord. Na die fantastische jaren is het haar droom om ooit in het "grote" NBE te spelen. Daarnaast doet ze al meer dan acht jaar iedere zomer mee aan Zomercursus Woudschoten, kamermuziekcursus voor jonge muzikanten. In 2021 had ze de eer om hier te mogen soleren met het orkest. Paulien is eveneens actief in de studentenorkesten.

Ze speelde de afgelopen vier jaar in het USConcert (waarbij ze ook een jaar lang de orkestchef was), deed in 2021 mee met NESKO en valt regelmatig in bij andere orkestprojecten. Toen Paulien een jaar klarinet speelde, stond ze in de finale van het Haydn Muziek Festival, waar ze een paar jaar later samen met broer Julius de eerste prijs in de wacht sleepte. Na meerdere eervollevermeldingen bij het Prinses Christina Concours stond ze in 2022 met het Backer Trio in de regionale finale. Ook heeft ze meerdere masterclasses gewonnen. 

Onlangs was ze de Jonge Held bij Podium Klassiek. Muziek is het belangrijkste in Pauliens leven. Hierdoor was het voor haar een logische stap om naar de Randstad te vertrekken om te studeren aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Inmiddels zit ze in haar vierde jaar Bachelor en krijgt ze les van Raphaël Schenkel en Bruno Bonansea. Ze heeft oa masterclasses van Giovanni Punzi, Davide Latuada, Nicholas Balderyou, Julien Hervé gevolgd.

Vera – viool
Vera Backer (2004) is een jonge Nederlandse violiste. Opgegroeid in een gezin waarin muziek centraal stond, werd Vera op jonge leeftijd verliefd op de viool. Sinds haar zevende speelt ze met veel passie en timmert ze hard aan de weg. Als kind kreeg Vera al veel waardering voor haar spel. Ze stond meerdere keren in de finale van het Haydn Muziek Festival, waardoor ze mocht soleren met het Haydn Jeugd Strijkorkest. Op haar twaalfde maakte Vera de stap naar de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze tot vorige zomer studeerde bij Veselina Manikova.

De afgelopen jaren deed ze mee aan verschillende concoursen en cursussen, waaronder het Aurora Festival en het Prinses Christina Concours. Hierbij viel ze in de prijzen met zowel haar solo-optreden als haar optreden met het Backer Trio. Vera heeft een bijzondere passie voor kamermuziek; sinds 2020 maakt ze deel uit van het Silhouetkwartet. Met dit kwartet speelde ze op het Emmy Verhey Festival en kreeg ze masterclasses van het Delta pianotrio en het Alma Quartet. Momenteel studeert Vera bij Arisa Fujita aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag

Julius – piano
Julius Backer (2003) is een begaafde jonge pianist die vanaf zijn zesde piano speelt. Hij begon met privé-lessen in Groningen, waarna hij op 11-jarige leeftijd via de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam les kreeg van Marcel Baudet. Vier jaar later verhuisde hij naar het Verenigd Koninkrijk om zijn pianostudie voort te zetten bij diezelfde leraar aan de prestigieuze Yehudi Menuhin School of Music in Londen.

In zijn vier jarige studie aan een van 's werelds meest gespecialiseerde instituten voor jonge getalenteerde musici, had Julius regelmatig les van gerenommeerde docenten zoals Robert  D. Levin, Thomas Carroll en Ruth Nye. Naast het studeren van solorepertoire speelt Julius regelmatig kamermuziek in verschillende ensembles. Voor zijn kamermuzikale ontwikkeling heeft Julius samengewerkt met zowel Marcel Baudet als Ioan Davies.

Daarnaast volgde hij lessen in klassieke improvisatie bij David Dolan en directielessen bij de Britse dirigent en componist Matthew Taylor. Zijn studie in het buitenland bood Julius talloze kansen, zoals concerten geven in Kings Place London en The Menuhin Hall. Julius is een gepassioneerd musicus en houdt ervan zijn muzikale talenten op alle gebieden te ontwikkelen; naast zijn pianostudie volgde hij ook zang- en klavecimbellessen. Hij heeft een bijzondere liefde voor componisten als Beethoven, Brahms, Schubert en Debussy, maar schuwt ook niet om de Russische en Spaanse pianoliteratuur in zijn repertoire op te nemen.

Julius is laureaat van verschillende concoursen, waaronder het Steinway & Sons Pianoconcours, het Prinses Christina Concours en het YPF Pianoconcours. Hij trad op met befaamde musici zoals de pianisten Daria van den Bercken en Ashley Wass en cellist Ashok Klouda. Naast zijn hoofdvakstudie voelt Julius zich sterk geroepen om deel te nemen aan sociale projecten, zoals muziekonderwijs op basisscholen en het geven van concerten in hospices of scholen voor speciaal onderwijs. Momenteel studeert Julius aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Claudio Martinez-Mehner en Nina Tichman.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur