Typography

023 Heemstede - Op 24 november 2023 om 12.00 uur legden initiatiefnemer de heer Reijnders en burgemeester Astrid Nienhuis op de Cruquiusweg bij nummer 150 symbolisch 4 struikelstenen. Bijzonder is dat zij dit deden in aanwezigheid van kunstenaar Gunter Demnig, de bedenker van de struikelstenen. De struikelstenen op de Cruquisweg 150 herinneren aan 4 joodse inwoners die hier in de Tweede Wereldoorlog woonden.

De gemeente Heemstede hecht veel waarde aan het levend houden van onze geschiedenis en het herdenken van de Holocaustslachtoffers. De struikelstenen die op de stoep voor Cruquiusweg 150 zijn geplaatst, zijn een blijvende herinnering aan de familie Kannegieter-Kokernoot. Het gezin woonde eerst aan de Valckenierstraat in Amsterdam waar ze een naaiatelier hadden. Daarna verhuisden ze naar de Cruquiusweg in Heemstede. Het naaiatelier hielden ze aan. Het Amsterdamse atelier bestond nog in 1942.

Struikelstenen
Struikelstenen, oorspronkelijk ‘Stolpersteine’, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in de stoep voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Inmiddels liggen er in Europa meer dan 70.000 struikelstenen. Er liggen op dit moment acht struikelstenen in Heemstede.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur