Typography

Bijschrift: Beeld uit de expositie ‘As long as we just live’ van Anke van der Meer over drie gevluchte Oekraïense vrouwen die momenteel in Heemstede en Haarlem wonen. - Het leven van Oekraïense vrouwen in Heemstede

023 Heemstede en omgeving, Kunst, fotografie - ‘As long as we just live’ is de naam van de expositie van fotograaf Anke van der Meer. Een uitgebreide fotoverzameling schetst het beeld van drie Oekraïnse vrouwen die zij in Heemstede en Haarlem gedurende een jaar heeft gevolgd. Zo laat Anke zien hoe de vrouwen hier leven, waar ze wonen, wat ze overdag doen, waarom zij zijn gevlucht naar Nederland, hoe zij contact onderhouden met het Oekraïnse thuisfront etc. . Waar wonen ze? Wat doen ze overdag? Hoe onderhouden ze contact met hun families in Oekraïne? Waarom vluchtten ze naar Nederland? De tentoonstelling is vanaf 11 januari a.s. te zien in de raadzaal van het gemeentehuis van Heemstede.

“Ik wilde laten zien dat deze vrouwen gewoon mensen zijn, zoals jij en ik. Het grote verschil is dat zij huis en haard hebben moeten achterlaten vanwege oorlogsgeweld. Ze proberen er hier wat van te maken, vooral voor hun kinderen,” aldus Anke van der Meer. De expositie is geopend van 11 januari tot en met 29 februari op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur in het gemeentehuis. Op vrijdagen is de expositie tot 13.00 uur te zien.

Twee jaar oorlog in Oekraïne
Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Alona, Diana en Tatjana, drie vrouwen uit de Oekraïense stad Kharkiv, ontvluchtten het geweld. Via Duitsland kwamen ze terecht in Heemstede omdat een broer uit Hoofddorp dit aanraadde als een goede plek om tijdelijk te wonen. 

Ontmoet de drie vriendinnen
Op 22 februari aanstaande zijn de drie vriendinnen te gast op de bijeenkomst ‘As long as we just live’ in de raadzaal van het gemeentehuis. Tijdens deze avond vertellen zij meer over hun leven na 24 februari 2022 en hoe zij nu naar de toekomst kijken. Over hun families en vrienden en over hun telefoon, de vitale verbinding met thuis.

Kennismaken via de bijeenkomst
De bijeenkomst wordt geopend door wethouder Sam Meerhoff. Daarna is het podium voor Alona, Diana en Tatjana en fotografe Anke van der Meer. Aan de hand van de portretten en hun persoonlijke verhalen krijgen de bezoekers een uniek kijkje in hun leven. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen.

  • Datum: 22 februari 2024 van 19.30-20.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur.
  • Plaats: Raadzaal gemeentehuis Heemstede, Raadhuisplein 1, Heemstede.
  • Verder lezen en aanmelden voor de bijeenkomst: www.heemstede.nl/oekraine

Over Anke van der Meer
Anke van der Meer is documentair fotograaf. In haar werk probeert zij eerlijke en verbindende verhalen te laten zien. Vaak gaan die verhalen over mensen die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Anke is een van de drie winnaars van de fotografieopdracht Hilversum Beter Bekeken 2023 van stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur