Typography

Door Franke van der Laan - 023 Heemstede natuur & Milieu - Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

In januari zijn niet veel mensen met insecten bezig. Toch weten we bij MEERGroen uit ervaring dat er bij de start van het voorjaar altijd belangstelling ontstaat voor biodiversiteit, en daaronder vallen ook de wilde bijen en het plaatsen van insectenhotels. Die belangstelling willen we graag stimuleren. Nu kun je (hele dure en fragiele) insectenhotels kopen bij tuincentra, maar wij worden daar niet vrolijk van en zeker niet van die balkjes met hier en daar een gaatje die maar 5 cm diep gaan en hele vakken die opgevuld zijn met dennenappels. Dat is lekker makkelijk en goedkoop als verdienmodel maar er komt bijna geen bij in

De MEERGroen modellen hebben een heel andere insteek. Wij bouwen zeer stevige modellen van 15 cm diep die minstens 10-15 jaar meegaan met 100.000 of meer holletjes van allerlei dimensies en materialen (foto). Sowieso maken wij ze als een recyclingproject van hout en bamboe wat anders weggegooid wordt. Het liefst halen we alle bruikbare palen, planken en plaatmateriaal en bamboe uit de milieustraat wat helaas elke dag massaal wordt weggegooid. Helaas is dat door de overmaat aan regelgeving al jaren geleden onmogelijk gemaakt. Toch vinden we elders ook nog veel materiaal om per jaar een 20-tal grote en een honderdtal nestkastformaat modellen te maken.

Het werken met restmaterialen is bewerkelijk dus moet je de tijd nemen om alle materiaal optimaal te benutten. Verder stellen we er een eer in om elk hotel weer mooier en anders te maken als natuurkunstwerk dan alle vorige. Vanwege die redenen en omdat het leuk is in de winter als het wat kouder en vochtiger is, knutselen we samen aan een nieuwe voorraad. Dat doen we in ons gebouwtje aan de Meijerslaan, het oude Duivenverenigingsgebouw. Afgelopen zaterdag hadden we ons vaste zaterdagploegje bestaande uit 10 mensen. Vier daarvan werkten liever buiten in het Sorghbosch en de rest ging aan de slag met het uitmeten, zagen, in elkaar schroeven en schilderen van maar liefst 16 grotere modellen en een 20-tal kleine insectenhotels.

Op 21 maart hebben we de eerste “insectenhotel” activiteit. Dan wordt het insectenhotel bij wijkcentrum de Luifel aan de Herenweg officieel geopend en geef ik een lezing over de wilde bijen (en wespen) die je in zo’n insectenhotel kunt aantreffen. Bij het insectenhotel van een vrijwilliger daar in de buurt zat letterlijk 100% van de gaatjes volledig gevuld en van daar uit zijn er al exemplaren geweest die het nieuwe insectenhotel als nestplek hebben gevonden. Na de lezing gaan we met 10 mensen insectenhotels vullen en gegarandeerd dat er in de periode maart t/m juli nog markten, lezingen en workshops gaan volgen.

Natuurbeheer is vooruit zien!

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch om boompjes te redden en op woensdag in Landgoed Ipenrode. Inmiddels draait de meerbomen.nu campagne op volle toeren. Overal in Nederland en in de regio kun je ook helpen als je je aanmeld bij ’ik doe mee’. Individueel of als groep, eenmalig of structureel. Alles kan.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Franke van der Laan

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur