Typography

023 Haarlem en verre omgeving, Kunst & Cultuur - Vanaf 27 januari 2024 is de tentoonstelling 'Bloot, het lichaam vertelt’ te zien in Kunst Centrum Haarlem. Drie Haarlemse kunstenaars - Ietje Rijnsburger, Roberto Helder en Ellen Kooi - exposeren werk op papier dat  voortkomt uit hun gedeelde fascinatie voor modeltekenen.

De tentoonstelling wordt aangevuld met grote bronzen beelden van de Haarlemse kunstenaar Bart Holt. Deze vier kunstenaars laten zich - ieder op hun eigen manier - inspireren door sessies met naaktmodellen en de waarneming van het menselijk lichaam.

Het werk op papier van Ellen Kooi, Roberto Helder en Ietje Rijnsburger is gemaakt tijdens de zondagochtend tekensessies in het cultuurhuis ‘Klein Heiligpand’. 

Ellen Kooi werkt met inkt, grafiet, potlood en aquarel. Ze zegt over haar tekeningen: Ik hou van de zeggingskracht van een lijn, haperend, of juist soepel, sterk of teer. Als ik mijn lijnen goed zet dan kunnen ze ruimte suggereren, spanning oproepen en een emotie weergeven.

Ietje Rijnsburger werkt het liefst in aquarel ondersteund door aquarelgrafiet en -wax. ‘Voor mij is belangrijk het model te karakteriseren zowel in de poses die zij kiezen als in uitstraling, stemming en sfeer. Het zoeken naar zeggingskracht blijft een boeiende beeldende bezigheid’.

Roberto Helder beeldt het lichaam uit zoals het is, vergankelijk en steeds weer anders. Hij werkt het liefst met acrylverf en Oost-Indische inkt. Lijnen en vormen moeten volgens Roberto getekend worden zoals het is: ‘Ik vind het mooi om oud te worden en ook het bewustzijn dat het een keer stopt vind ik mooi. Ieder mens ziet eruit zoals ie eruit ziet en over 10 jaar is dat anders. Je bent perfect, ook als je gebreken hebt. Vergankelijk’.

Beeldhouwer Bart Holt werkt ‘in absolute vrijheid’ aan zijn eigen oeuvre dat niet commercieel of grensverleggend is maar zoals hij zelf zegt ‘echt en authentiek’ is. Bart over zijn werk: ‘Ik probeer meer grip te krijgen op wat de kern van mijn leefwereld kan zijn. Dat doe ik door middel van beeldende middelen, omgezet in beelden, schilderijen en tekeningen. Het is een onderzoek en de vrouw heeft een belangrijke functie als middel tot…….’.

De opening is op vrijdag 25 januari om 15:00 uur. Van harte welkom!
De tentoonstelling ‘Bloot, het lichaam vertelt’ is te zien tot en met zaterdag 24 maart 2024.

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en zijn er bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Kom langs op de Gedempte Oude Gracht 117-121 in het centrum van Haarlem. Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-17 uur.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur