Typography

023 Heemstede Cultuur, monumenten, erfgoederen - De bezwaren tegen de aanwijzing als gemeentelijk monument van het voormalige postkantoor aan de Binnenweg 160 in Heemstede heeft de rechtbank ongegrond verklaard. De voorgenomen sloop door de eigenaar/ontwikkelaar is hiermee opnieuw voorkomen.

Het verzoek tot aanwijzing als monument van dit prachtige en waardevolle postkantoor uit 1960 van de wederopbouwperiode was in oktober 2021 ingediend door onze erfgoedcoalitie van Historische Vereniging HeemstedeBennebroek, het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Bond Heemschut.

Het college van Burgemeester & Wethouders van Heemstede (B&W) honoreerde onze monumentenaanvraag. Het bezwaar daartegen van de eigenaar werd door B&W ongegrond verklaard na advies door de onafhankelijke bezwaarcommissie. De eigenaar tekende daarop beroep aan bij de rechtbank, die dat nu ook ongegrond verklaard. Deze procedures werden ondersteund door meerdere rapporten van externe deskundigenbureaus op het gebied van erfgoed. Die spreken allemaal van hoge monumentale waarden op vele vlakken, de monumentenstatus meer dan waard.

Ook was steeds de petitie van omwonenden van belang, die totaal bijna 1.000 keer werd ondertekend. De erfgoedcoalitie is zeer verheugd over deze bekrachtiging van de monumentenstatus door de rechtbank. Daarmee wordt recht gedaan aan behoud van het monumentale postkantoor en wordt sloop ervan voorkomen. De gemeente en de rechtbank hebben terecht het maatschappelijk (erfgoed)belang laten prevaleren boven het particuliere belang. De eigenaar/ontwikkelaar kan hierdoor zijn plannen voor sloop en nieuwbouw opnieuw niet realiseren. Hopelijk komt er een alternatief plan met behoud van het monument, waar de coalitie vanaf het begin op heeft aangestuurd.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur