Typography

Haarlem Noord. Foto door Milo Dinkelaar - 023 Haarlem en verre omgeving, Parkeren, parkeer beleid, auto’s in de stad - Op woensdag 6 maart 2024 is het referendum over parkeren. Vanaf deze week krijgen alle Haarlemmers van 16 jaar en ouder een stempas in de brievenbus.

Tijdens het referendum kunt u laten weten of u voor of tegen de 'Nota Uitwerking parkeerregulering: Uitbreiding betaald parkeren in Haarlem' bent. Uiterlijk 21 februari moet iedereen de stempas hebben gekregen. 

Zo kunt u stemmen
Om te kunnen stemmen, hebt u uw stempas en een identiteitsbewijs nodig. Dat kan een EU-paspoort, een EU-identiteitskaart, een EU-rijbewijs of een verblijfsdocument zijn. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn op de dag van de stemming.

Op 6 maart zijn er 75 stembureaus geopend in Haarlem en Spaarndam. U kunt stemmen tussen 7.30 en 21.00 uur. Op onze webpagina Referendum Nota Uitwerking parkeerregulering vindt u een overzicht van de stembureaus.

Stempas kwijt of niet gekregen?
Hebt u op 21 februari 2024 nog geen stempas gekregen? Of bent u hem kwijt? Dan kunt u tot en met vrijdag 1 maart een nieuwe aanvragen. U vindt de link naar het aanvraagformulier op de webpagina Referendum Nota Uitwerking parkeerregulering.
Tot uiterlijk 5 maart 2024 om 12.00 uur kunt u ook mondeling een vervangende stempas aanvragen in de publiekshal.

Iemand machtigen om voor u te stemmen
Kunt u op 6 maart niet zelf gaan stemmen? Dan kunt u gebruik maken van het volmachtsbewijs op de achterkant van de stempas.
U kunt ook een schriftelijke volmacht aanvragen via het formulier op de webpagina Referendum Nota Uitwerking parkeerregulering.

Uitslag van het referendum
Het referendum is geldig als minimaal 30% van de inwoners die mogen stemmen hun stem uitbrengen. Naar verwachting maken we in de nacht van 6 op 7 maart de eerste voorlopige uitslag en het opkomstpercentage bekend. 

De uitslag en het opkomstpercentage kunnen nog wijzigen door hertellingen die het gemeentelijk stembureau uitvoert. Op woensdag 13 maart stellen we de uitslag en het opkomstpercentage vast. Daarna wordt de vastgestelde uitslag aangeboden aan de gemeenteraad. Zij bespreken dit op 21 maart in de commissie Bestuur. Op 28 maart besluiten zij wat er met de uitslag gebeurt.

Meer weten
Ga naar Referendum Nota Uitwerking parkeerregulering.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur