Typography

Door Franke van der Laan - 023 Haarlemmermeer/Haarlem en wijde omgeving - Het is half februari, maar de temperaturen zijn die van half maart: Volop lente met 10-15 graden.

Ook was het redelijk droog, dus na een dip in de natte en koude januari maand loopt het weer lekker met het oogsten van bomen. Deze week namen we 2 dagen de gelegenheid te baat om weer een ha van de Groene Weelde onder handen te nemen. In dit stuk stonden volop meidoorns, hazelaar, Gelderse rozen, boswilgen en eiken. In het andere deel vonden we vooral kersenbomen.

Een dag waren we met een eigen ploegje en op de vrijdag met een club van 15 studenten van een lucht- en ruimtevaartopleiding. Het is altijd weer een leuke ervaring om (technische) mensen die geen idee hebben van bomen en bosbeheer binnen paar uur tot een gemotiveerde en geïnspireerde groep om te vormen. Dat lukte nu ook weer met als resultaat bijna 2000 geredde boompjes. In de extreem natte grond konden we zelfs eiken met penwortels van een halve tot 1 meter diep er mooi uit krijgen (foto). Dat lukt meestal niet zo makkelijk.

De donderdag hadden we een excursie naar noord Noord-Holland: Krommenie, waar in een afgedankt sportvelden terrein alles wat we konden gebruiken eruit mocht. Daarna worden er nl archeologische opgravingen gedaan en komen er huizen. Ook dat leverde meer dan 1000 boompjes op. Zo vullen we de geslonken voorraad van de bomenhub weer lekker aan.

Op zaterdag hielp ik een dag in Leeuwarden om daar het oogsten op gang te krijgen met de nieuwe Friesland coördinatrice. Het was die dag mooi weer, maar de nog natte vette Friese klei maakte het niet makkelijk om de oogst van het bos 200m verder naar de aanhanger te krijgen.

NH media
Onze pogingen om bomen te redden en de samenleving mee te krijgen voor een ecologische oplossing van de klimaatcrisis worden gaandeweg meer opgepikt door de media. Zo maakt NH Media in het programma Natuurlijk Noord-Holland een leuke documentaire ( https://www.nhnieuws.nl/nieuws/332068/overtollige-bomen-worden-geoogst-en-herplant-om-natuur-een-handje-te-helpen) en ook de actie om als Valentijns cadeau geen zwaar bespoten bloemetje te geven maar een boom, kwam deze week ook goed op[ gang.

Lincolnpark
Op Lincolnpark nadert de kas zijn voltooiing. Daar wordt nu drie weken non-stop aan gewerkt. De schuifdeuren vormden het laatste element van de kas zelf. Daarna volgt nog een groot water reservoir. Ook hebben we op het park een serieus (regen) water probleem. Dus er is een drainage geul gemaakt. En eindelijk is de (lege) meterkast voor de stroom geplaatst. Nu nog de aansluiting.

Op dinsdag hadden we tijd om wat grote olijfwilgen van een tuincentrum te redden. Daar hebben we er 15 van (met een kluit van 40- 80 kilo) in de windsingel van Lincolnpark geplaatst. Dan hebben we in de winter ook wat afscherming.

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur