Typography

Door boswachter Rien de Vries - 023 Haarlem en wijde omgeving, Natuur - Er gebeurt weer van alles op Buitenplaats Elswout: planten, het broedseizoen, een laatste likje verf én de klok in het poortgebouw tikt weer.

Herstel van boomgroepen rond het Grote Huis

De komende weken worden er door Staatsbosbeheer nieuwe boomgroepen en struiken aangeplant rond het Grote Huis op Buitenplaats Elswout. De aanplant van het groen is onderdeel van een samenwerking tussen NMB, de eigenaar van het Grote Huis, en Staatsbosbeheer. Zij herstelden vorig jaar het voorplein. Met deze laatste stap is het inrichtingsplan rond het Grote Huis afgerond.

Assen en zichtlijnen

In het verleden was het Grote Huis meer “verdekt” tussen verschillende boomgroepen en struiken rondom het huis. Deze bomen en struiken zijn in de loop van de tijd verdwenen of doodgegaan. De typerende zichtassen worden door de nieuwe aanplant in de vier bosblokken weer hersteld en geaccentueerd.

Het vorige huis van Elswout met volle bosblokken, 1870. Bron: Buitenplaats “Elswout”, ziende naar het noorden, over de oprijlaan naar de buitenplaats – Rotteveel, M.N.F. 1841-1910 – Noord-Hollands archief – Beeldcollectie van de gemeente Haarlem

Soorten en locatie

Voor de aanleg van de bosblokken is samen met de afdeling Zaad & Plantsoen van Staatsbosbeheer gekeken welke soorten er aangeplant kunnen worden. Zo wordt er rekening gehouden met hoeveel water de soort nodig heeft, zon- of schaduwminnende soorten en klimaatbestendigheid. Op een aantal speciale plekken worden zogenoemde zichtbomen aangeplant. Dit zijn soorten die de aandacht trekken door uitbundige bloeiwijze of bijzondere kleuren en bladeren, zoals de ginkgo of tamme kastanje. Aan de zijde van de hertenbaan worden twee plantvakken ingericht met rododendrons, struikklimop en bloeiende struiken.

Fragment van ontwerp van de aanleg van nieuwe beplanting en bestaande zichtlijnen – Staatsbosbeheer

Rest van Elswout

Niet alleen rond het Grote Huis zijn nieuwe bomen en struiken aangeplant. Ook in de eeuwenoude parasollaan is een nieuwe linde aangeplant. Op de Tempelberg zijn enkele dode eiken vervangen voor nieuwe aanplant.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur