Reuzenbovist - 023 Heemstede Natuur & Milieu - Op Meermond groeit al meer dan 10 jaar een bijzondere paddenstoel. Iedereen kent wel het concept heksenkring: Paddenstoelen die in zo’n kring staan groeien op een zwamvlok/mycelium.
Dat mycelium zit ondergronds en binnenin de cirkel is het organisch materiaal waar hij van leeft opgebruikt. Het mycelium groeit dus naar buiten waar er nog voedsel is en op die rand vormen zich de paddenstoelen. Sommige heksenkringen kunnen honderden jaren oud en kilometers in omtrek zijn. Op Meermond groeit ook zo’n ondergronds mycelium dat inmiddels 20x40 m groot is van een bovisten soort. Elk jaar maakt die zwamvlok 10-30 grote paddenstoelen. Daarom heet hij ook reuzenbovist. De eerste van dit jaar is meteen 5 kilo zwaar(foto). Omdat hij rond en maagdelijk wit is als hij groeit is de jammerlijk ePavlov reactie van veel mensen om er een schop tegen te geven. Iets wat mooi is moet nl kapot, niet waar?
De bovist is van de stuifzwammenfamilie. Als hij volgroeid is verdroogt hij en valt uiteen in miljarden en triljaren sporen. De kans dat zo’n spoor een zwamvlok wordt is omgekeerd evenredig klein. In de regio ken ik maar 3 plekken waar dit soort reuzenbovisten groeien.
Bloemenweides
Tot op heden lijkt de weersontwikkeling goed voor de ontwikkeling van bloemenweides: genoeg vocht in de grond en hoge temperaturen. Deze week hebben we een rondje gedaan langs de bloemenweides in Meermond, Slot Heemstede, Cruquiusweg en de Kohnstammlaan. Overal staan de kiemplanten er goed bij. Dat wil zeggen de planten zijn flink uit de kluiten gewassen. Vooral de korenbloemen zijn nu al 30-40 cm hoog terwijl ze pas in juni zouden moeten gaan bloeien. Ook belangrijk: door dat systematisch wiedwerk van de afgelopen jaren zijn er weinig ongewenste soorten. Alleen de Vrijheidsdreef moet helaas grotendeels als verloren worden beschouwd voor eenjarige soorten zoals korenbloem en klaproos. Er zal nog wel wat bloeien, maar de pracht van de afgelopen jaren (toen er nog gefreesd werd) zal er voor 80% uit zijn en volgend jaar bijna helemaal.
Bramen
Door de grote hoeveelheid stikstof in het systeem (lucht en hondenplas) doen bramen het te goed tegenwoordig. Bramen zijn op zich waardevolle planten die bloeien, bessen produceren en nestgelegenheid verschaffen. Maar een teveel aan bramen is zoals altijd ook niet goed. Op Meermond zijn we jaarrond bezig met het terugdringen van braamstruiken zodat deze niet al het andere moois verdringen.
Want dat doen ze. Ze verspreiden zich via zaden in vogelpoep over grote afstanden. Zo’n zaadje doet er 4-5 jaar over om een volwassen struik te worden maar daarna gaat hij vegetatief verder als een speer: Takken van de moederplant groeien per jaar 6 m in alle richtingen en 3 m hoog en aan het eind van elke zijtak groeit hij weer de grond in en kan dan het jaar erop weer 3-6 m in alle richtingen door groeien. Dat is de kracht en het probleem van deze soort. We hebben er nu 6 weken over gedaan om een helling van 150 m x 20 m alle wortelstekken uit te graven. Dat leverde een enorme berg aan takken op en vrij zeker zal uit resterende wortelstukjes veel groei terugkomen. Maar intussen kweken we er allerlei andere soorten bomen en struiken naast, die op den duur de braam zijn licht ontnemen. Ecologisch beheer is een proces van lange adem
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. Zondag 21 april staan we op de Eco meermarkt op de Olmenhorst in Lisserbroek met info en insectenhotels van 12 tot 16 uur.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .