Typography

023 Haarlem en verre omgeving, Kunst, literatuur, dichtkunst, cultuur - De organisatie van de Haarlemse Dichtlijn weet zich in de zevende hemel want het jaarlijkse poëziefestival is terug in het centrum van Haarlem en wel op Hemelvaartsdag dd 9 mei a.s.

De openingsbijeenkomst vindt plaats in de Bavo op de Grote Markt waarna de deelnemende dichters hun voordragen presenteren in he hart van Haarlem, verdeeld over zes podia in de binnenstad.

Heel veel animo

Aanmelden als deelnemer kan dit jaar niet meer, het maximum is bereikt. “En daar zijn we best trots op,” vertelt Anneruth Wibaut die de inschrijvingen ontvangt, “want daarmee zijn we terug bij de aantallen van voor corona in 2019. Het laat de grote behoefte zien van mensen om emoties en gevoelens onder woorden te brengen en te delen. De Haarlemse Dichtlijn biedt hiervoor het podium.”

In 2020 werd het festival afgelast, in 2021 niet georganiseerd en in 2022 voor het eerst weer ‘corona-proof’ op één locatie gehouden. Ook in 2023 durfde de organisatie nog geen festival aan ‘als vanouds’ en koos voor vier podia op één locatie: het Verhalenhuis in Haarlem Noord.

Nu is de Haarlemse Dichtlijn dus terug in het centrum. Met het thema: hemel. Stadsdominee Tom de Haan opent het festival en Renske Leijten neemt het eerste exemplaar van de festivalbundel in ontvangst.
De podia staan: in de Bavo - met Tom de Haan; in de kelder van Irish pub The Wolfhound - met presentator/dichter Mireille Buldeo Rai; in de tuinkamer van yogacentrum Hof20 - met gastvrouw van de poëzieleesgroep in de Kennemer Boekhandel, Ingrid Elsing;, op het terras van Café Koops - met de debatleider van De Pletterij, Jan Hoekema; op de tekenzolder van Kunst Zij Ons Doel in de Waag - met organisator van ‘Feest der Poëzie’, Simon Mulder; en in de kapel van het Rosenstock-Huessy Huis - met Renske Leijten.

En er is meer. In de Bavo maakt fotograaf Michiel Wijnbergh een installatie met foto’s van de deelnemende dichters. En in De Waag exposeert beeldend kunstenaar Octavie van Vloten onder de passende titel ‘Niet meer Slapen’.

Het festival is gratis voor bezoekers. Voor 12 euro is de festivalbundel te koop met van elke deelnemer een nog niet eerder gepubliceerd gedicht. Bij aanschaf draag je bij aan de bekostiging van het festival.

Iedereen is welkom, om 12.00 uur in de Bavo, en daarna om 13.15 uur, 14.25 uur en 15.35 uur op de bijzondere podia met telkens 10 verschillende dichters die iets ‘hemels’ met je delen. Luister maar! ------

Meer info: www.haarlemsedichtlijn.nl

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur