Typography

Door Franke van der Laan - 023 HaarlemmerMeer, Natuur & Milieu - De meeste weken gebeurt er wel iets bijzonders, maar deze week was wat dat betreft rustig. De zomer viel in deze week en daarom hadden we redelijk veel tijd om onze terreinen bij te houden en achterstallig onderhoud weg te werken.

Dat gold vooral voor Park 2020, Lincolnpark, de Nanningatuin en de kas in Rijsenhout. De week begon op maandag met het verwerken van 500 fruitstruiken en 8000 elzen van de Wassenaar-expedities het weekend daarvoor.En we slotn de week af met blij nieus: we mochten mee struik roenopd e zuidas iN amsterdam en in onze slechtvalken kast kwamen 2 van de 3 eieren al uit.

Lincolnpark Buurttuin

Vorige week kregen we zonder stroom een bewateringssysteem voor de kas in Lincolnpark aan de praat. Dat gaf gelegenheid om de kas vol te planten en te zaaien. Zo staan er nu 500 tomaten planten, 200 komkommers en augurken en pepers. Een groot deel daarvan bestond uit overtallige zaailingen uit de kas in Rijsenhout. Maar om die te kunnen zaaien en uit te planten moesten we een oerwoud aan inmiddels opgekomen kruiden wieden. Die waren massaal opgekomen door het vocht wat er binnen gekomen was bij het installeren van onze hevel techniek..
Sommige tomatenplanten zijn al 50cm hoog. Die verdubbelen in grootte elke week bij een goede verzorging. Dus in no time staat de kas tot aan het dak toe vol. Elke tomaat kan een plant worden van wel 6- 10m met aan ieder blad een zijtak, die ook zo lang wil worden. Het verwijderen van de overmaat aan deze takken heet ‘dieven’. Daar zullen we de komende weken en maanden onze handen aan vol hebben.

Ook buiten had het zomerse weer zijn weerslag. Het gras in de boomgaard was na 14 dagen alweer toe aan een maaibeurt. Dat moest dus maar op Hemelsvaartsdag. Een maaibeurt van de 0,5 ha boomgaard met onze zitmaaier gevolgd door het bijpunten van de plekken rond bomen en struiken kostte maar liefst 6 uur…En dat gaat elke 14 dagen door tot half oktober…Als een cadeau van de gemeente kregen we deze week een verticale banner en horizontale voor op het toegangshek (foto), die voorbijganger vertelt dat we de buurttuin van Lincolnpark zijn, wat we doen en uitnodigt om ook mee te doen en te genieten. De eerste 2 nieuwe vrijwilligers heeft dat al opgeleverd.

De andere tuinen

Niet alleen op Lincolnpark was het buffelen. 10 dagen geleden zou er een bedrijf komen werken in de Rijsenhoutkas. Maar die zei de dag ervoor af. Omdat we voor hen werk hadden gereserveerd waren we meteen 25 mandagen achter met wieden, oogsten, zaaien en tomaten dieven en opbinden. Vorige en deze week hebben we daarom de turbo er maar weer opgezet. En na 4 dagen werken met 4- 6 mensen waren we weer min of meer bij.

Dat was minder nodig in de tuin van Den Burgh. Een middag wieden en zaaien was daar genoeg.

Op de Nanningatuin op de Geniedijk was de situatie ook redelijk dramatisch. In de Nanningatuin zijn we in 1998 begonnen met het experimenteren met de MEERGroen aanpak van groenteteelt en natuurontwikkeling. Maar de grond op deze tuin is nog steeds redelijk kleiig. Dat maakt wieden, schoffelen en spitten minder makkelijk. En met allerlei activiteiten in Wassenaar en C-Beta was het werk er ook daar 3- 4 weken bij ingeschoten. Dus ook daar werkten we 2 dagen stevig door om het voorjaar bij te houden.

Struikroven

Een zuster organisatie heet de Struikrovers. Zij proberen zoveel mogelijk planten en materialen van gebouwen die gesloopt gaan worden te redden. Dit weekend staat er een gebouw op de Zuidas klaar voor de sloop. Een ook wij zijn gaan kijken wat we van die inventaris kunnen redden. Vast wel wat voor op onze natuurmuren op Lincolnpark en C-Beta. En wie weet wat nog meer. Daarbij moeten we wel concurreren met 400 Amsterdammers die ook komen struikroven.

Stichting MEERGroen, MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur