Typography

023 Haarlem en wijde omgeving Na jaren van toewijding en zorg voor kleine huisdieren, wordt de Stichting Bedenk, die zich toewijdt aan de zorg voor kleine huisdieren, geconfronteerd met een onzekere toekomst.

Men moet na de zomer de huidige locatie aan de Van Oosten de Bruijnstraat 64 in Haarlem en heeft momenteel nog geen zicht op een nieuwe locatie. Mocht iemand een goede locatie weten, neem dan contact op met de organisatie van deze goede doelinstelling.

Stichting BEDENK - voluit Stichting Bied Een Dier Een Nieuwe Kans - is al jarenlang een toevluchtsoord voor kleine huisdieren als cavia’s, konijnen, hamsters, tamme ratten en muizen, die anders aan hun lot zouden worden overgelaten. Haar vrijwilligers werken onvermoeibaar om deze dieren te redden, te verzorgen en te herplaatsen in liefdevolle gezinnen. Daarnaast biedt men opvang aan dieren van wie de eigenaren op vakantie zijn of die door omstandigheden tijdelijk niet voor hun dieren kunnen zorgen. Zonder een veilige en geschikte locatie kan men deze waardevolle diensten niet voortzetten.

“We zijn er trots op dat Haarlem en de omliggende gemeenten tot nu toe weinig dumpgevallen kennen, maar zijn daarnaast uiteraard bezorgd dat dit in de toekomst zal veranderen. Met een einde van Stichting BEDENK zullen in Haarlem weer meer dieren in de natuur losgelaten worden, met een vrijwel zekere lijdensweg naar een tragische dood door ziekte, infecties, verwondingen, honger, kou, roofdieren en verkeer.
Ook betreuren we het aankomende verlies van deze natuurparel in de wijk. Door onze aanwezigheid en de inrichting van het terrein is er sprake van een oase van rust en voeding voor vogels (huismussen, roodborstjes, mezen, vinken en andere gevleugelde gasten). Tevens is er een broedplaats voor kikkers en padden in onze vijvers. En we zijn niet alleen waardevol voor dieren: als SBB-gecertificeerde organisatie begeleiden we daarnaast allerlei stages, en bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een veilige vrijwillige werkplek”, aldus de organisatie.

Ondanks het grote aantal konijnen en knaagdieren in Nederland is het aantal opvangplekken voor deze dieren laag, zeker vergeleken bij het aantal opvanglocaties voor honden en katten. Een aantal opvanglocaties heeft door de invoer van nieuwe wetgeving eerder moeten stoppen, waardoor tegenwoordig in een zeer groot gebied gebruikt wordt gemaakt van onze kennis, kunde en mogelijkheden. Als ook een unieke en belangrijke opvang als Stichting BEDENK zou wegvallen, zou dit een serieuze aderlating betekenen voor het welzijn van deze dieren. Een einde van de activiteiten van Stichting BEDENK betekent ook dat er nog meer druk zal worden gelegd op de overgebleven opvanglocaties waarvan de meeste al een opnamestop hebben.

Een aantal jaar geleden besloot de gemeente Haarlem om de activiteiten van het Natuur- en Milieu Educatiecentrum (NME) op de locatie van Oosten de Bruijnstraat 64 te staken en bleven alleen Stichting BEDENK en de Egelopvang over. Vanwege de herontwikkelingsplannen in dit deel van de stad moeten nu ook zij verhuizen, om zo ruimte te creëren voor toekomstige bebouwing. De Egelopvang heeft een nieuwe plek gevonden, maar Stichting BEDENK helaas nog niet. Reden hiervoor is onder andere de financiële situatie.

Stichting BEDENK krijgt geen subsidies of reguliere giften van overheden, en betaalt de uitgaven met de opbrengsten uit de (vakantie) opvang en adopties, en door zeer gewaardeerde donaties en giften van donateurs en van Stichting DierenLot. Door de Corona-maatregelen werd er echter minder gebruik gemaakt van de vakantie-opvang en vertrok een aantal gewaardeerde vrijwilligers. De werkdruk voor de overgebleven vrijwilligers werd hierna te groot, en de uitvoering van de facturatie voor de vakantie-opvang bleef achter, met financiële problemen als gevolg. Gelukkig treedt hier langzamerhand hier weer verbetering in op, ondanks de druk van en zorgen om het aankomende vertrek.

Stichting BEDENK is een opvanglocatie voor kleine huis/gezelschapsdieren (geen honden, katten, kleinvee en gifdieren) en neemt in noodgevallen ook dieren op uit andere regio’s, om zo hulp te bieden bij aan acute moeilijke en grote problemen.
Jaarlijks worden er tussen de 150 en 200 dieren door adoptie herplaatst, en in de vakanties komen er tussen de 100 en 350 dieren logeren. Er zijn ook nog enige niet plaatsbare “vaste” bewoners, die we met liefde verzorgen tot we afscheid van ze moeten nemen.

Nieuw onderkomen gezocht

Een ander punt waardoor het nog niet gelukt is een andere locatie te vinden, is dat er vrij veel ruimte nodig is. Voor de uitvoering van ons werk zoeken we een locatie met ongeveer 1000 m² buitenruimte en 250 m² binnenruimte. Hiermee kunnen we voldoen aan de eisen, wensen, behoefte en vraag naar opvang van kleine huis- en gezelschapsdieren (geen honden, katten, kleinvee en gifdieren). Een ideale locatie zou een terrein in of rondom Haarlem zijn, met daarop een schuur, stal of boerderijtje voor de dieren die binnen gehuisvest moeten worden. Met een tijdelijke locatie zijn we ook heel blij.

Financiële Hulp

Geen locatie beschikbaar, maar wilt u ons en de dieren wel helpen? Stichting BEDENK heeft een ANBI-status en u kunt makkelijk doneren via Geef.nl (https://www.geef.nl/nl/doel/stichting-bedenk/acties) of via de Geef-button op onze website (www.stichtingbedenk.nl) of rechtstreeks naar NL45RABO 0131114824 t.n.v. Stichting Bied Een Dier Een Nieuwe Kans ovv Gift.

Vrijwilligers

Ook vrijwilligers zijn van harte welkom. Er zijn veel voldoening schenkende taken te verrichten, direct met de dieren of bij de ondersteunende taken als reparaties, websitebeheer en communicatiezaken. Neem hiervoor contact ons op via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Onze dieren en onze missie hangen af van de steun en solidariteit van de samenleving. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Stichting BEDENK kan blijven bestaan en dat we onze vitale rol in de gemeenschap kunnen voortzetten.

Wilt u de Stichting op enigerlei wijze steunen en helpen bij het vinden van een locatie, neemt u dan contact op met Ernst Kamstra, Secretaris Stichting BEDENK, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Tel: 06 37581883
Privé: 06 44850296

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur