Typography

023Haarlem en wijde omgeving, Kunst & Cultuur, EK-voetbal - Tijdens het EK, op zaterdag 22 en zondag 23 juni, speelt de voetbalvoorstelling DE ZIJLIJN (10+) van BonteHond en DOX voor iedereen vanaf 10 jaar op een speciale locatie, namelijk de voetbalkantine van de Haarlemse club Alliance ‘22!

Een emancipatievoorstelling van de Haarlemse regisseur Judith Faas, waarin vrouwen hun mannetje staan. En dat is hard nodig want uit onderzoek blijkt dat de ongelijkheid in het mannen- en vrouwenvoetbal groot is.  

Vrouwen en voetbal blijft een lastige combinatie. Voor een grote groep mensen dan tenminste, want al haalt het vrouwenteam de finale van het WK, wordt het EK gewonnen en wordt de eredivisie uitgezonden op tv; het lijkt niet voldoende. Nog altijd krijgen vrouwen niet dezelfde erkenning als mannen, en wordt er regelmatig lacherig gedaan over vrouwen in de sport. Denigrerende opmerkingen dienen geïncasseerd te worden en als dit vaak genoeg gezegd wordt, geloven vrouwen het nog ook. 

'Elk nadeel heb z'n voordeel'

Voorafgaand aan de voorstelling op zaterdag 22 juni vindt om 14:00 uur er een 90-minutendurend zenuwslopend toernooi plaats. Onder leiding van twee aanvoerders, ervaren twee teams hoe het is als je te maken krijgt met ongelijkheid. Want als je eenmaal begint met een achterstand kun je deze dan eigenlijk nog wel inhalen? Van penalty’s en schwalbes en topscoorders tot bankzitters, alles komt aan bod. Maar onthoud, meedoen is belangrijker dan winnen. Voor het hele gezin.

Nabeschouwing

Zaterdag 22 juni vindt na de avondvoorstelling de nabeschouwing plaats. Samen met het panel, bestaande uit Judith Faas (regisseur DE ZIJLIJN), Robert Graat (voorzitter Alliance), Roos Nelissen (aanvoerder vrouwenteam Alliance), Eva de Raadt (wethouder Haarlem. Portefeuilles zijn onder meer: Sport, Diversiteit & Inclusie én oud lid van Alliance), praten ze vrouwenemancipatie. Een echte thuiswedstrijd dus.

Vrouw en voetbal  

En voor iedereen die denkt: is het dan nog nodig? Ja, dat is het wel! Zolang er dagelijks insporttalkshows nog ongepaste opmerkingen worden gemaakt, niet alle teams die een kampioenschap winnen een huldiging krijgen en er na afloop van een wedstrijd vaker gevraagdwordt naar uiterlijke kenmerken van vrouwen dan hun sportprestaties, is de strijd voorgelijkwaardigheid hard nodig.  

Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Women Inc ook dat er grote verschillen bestaan in de beloning van de spelers, in de exposure en in de verslaggeving van voetbal door mannen en vrouwen door de media; zowel de hoeveelheid wedstrijden waarover bericht wordt als in de manier waarop de spelers in beeld worden gebracht.

Bereid je voor 

Bereid je alvast voor op de voorstelling door in de Schuur het verzamelalbum en de voetbalplaatjes op te halen. Neem je gevulde album mee naar de voorstelling en laat de kaartjes tekenen door de spelers. Je kan ook kaartjes ruilen om je verzameling compleet te maken. 

Voorstellingen 

Zaterdag 22 juni 2024: 16:00 uur en 19:30 uur,
14:00 uur – sociaal experiment ‘Elk voordeel heb z'n nadeel’ 
Zondag 23 juni 2024: 12:00 uur en 15:00 uur 
 
Locatie: SV Alliance ’22, Zeedistelweg 2, 2015 KT Haarlem.

Meer informatie over onderzoek Women Inc: Voetbal-en-gelijke-kansen.pdf (womeninc.nl)

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur