Typography

023Magazine/Overveen, Haarlem en verre omgeving, Evenementen – Open luchtfestival Klaterklanken strijkt zondag 21 juli 2024 neer op Buitenplaats Elswout in Overveen. De muziekkaravaan presenteert klassieke toptalenten van Nederland.

Ook dit jaar heeft het reizende klassieke muziekfestival een kleurrijk palet aan musici geprogrammeerd. “Onze horizon wordt elk jaar een stukje breder”, zegt artistiek leider Idske Bakker. “Overal ter wereld wordt prachtige muziek gemaakt en die willen we graag met ons publiek delen. De musici spelen in de natuur én met de natuur. Er zijn geen podia, het publiek zit dichtbij. Klassieke muziek vormt de basis van waaruit wegen worden bewandeld richting hedendaagse muziek en improvisatie.” De musici behoren veelal tot de grootste toptalenten die ons land rijk is.

Diverse klassieke muziekstijlen

De concertwandelingen vormen het kloppend hart van Klaterklanken. Tussen de veldbloemen in het gras en onder de takken van een oude eik krijgt het publiek in vijf korte concerten van tien minuten een breed scala aan klassieke muziekstijlen voorgeschoteld.

Oriol Marès & Talal Fayad brengen een programma met eigen arrangementen en composities, waarin ze elkaar vinden, uitdagen en verleiden. Marès is een latin- en jazzklarinettist uit Barcelona en de klassiek geschoolde Fayad uit Syrië bespeelt de ud, een eeuwenoud instrument uit het Midden-Oosten.

Het Osimun Quartet wordt gevormd door een jonge groep Spaanse saxofonisten die in Nederland woonachtig zijn. Het kwartet timmert hard aan de weg. Zo wonnen ze het Storioni Concours en waren ze finalist tijdens het Grachtenfestival Concours. Violiste Emma Roijackers, prijswinnaar van het fameuze Oscar Back Vioolconcours, speelt, samen met haar eigen

HearAndNow Collective, muziek van componisten die zich hebben laten inspireren door volksmuziek, door andere culturen en door de natuur, zoals Dvorak, Bartok en Ligeti. Cellist Alexander Warenberg studeert momenteel aan de Kronberg Academy in Brussel, dé kweekschool van internationale topcellisten. Hij speelt op grote podia in binnen- en buitenland en op Klaterklanken neemt hij het publiek mee in de wereld van Bach, Piatti en de hedendaagse Tabakova.

Het Isabel Pronk Trio combineert klassieke muziek met artistiek experiment. Zangeres en actrice Isabel Pronk verkent graag de grenzen tussen opera en muziektheater. In haar programma Zachte stemmen geeft zij een stem aan hen die niet gehoord worden. Op veler verzoek organiseert Klaterklanken dit jaar ook concertwandelingen voor mensen die niet goed ter been zijn en/of een visuele beperking hebben.

Familievoorstellingen

Waarom maakt elk kind tenten, hutten en huisjes? Heeft thuisgevoel te maken met een dak boven je hoofd? En kun je je ook thuis voelen bij iemand anders? In de poëtische en grappige peutervoorstelling Thuis best vinden Achref en Kristján het antwoord: je kunt je overal thuis voelen.

Luister de nacht van het Rosa Ensemble gaat over een eigenwijze en fantasierijke Max die zijn angsten voor het donker moet overwinnen en dat kan alleen door echt te luisteren naar alles wat er om hem heen gebeurt. Het familieconcert Sticks (5+) van slagwerkgroep Percossa is een aanstekelijke, komische en slapstickachtige voorstelling die gaat over de ontwikkeling van de mens: van aap tot krijger.

Randprogramma

Het randprogramma, dat bestaat uit pop-up concertjes, een talentenpodium, een silent disco, workshops en het slotconcert met alle musici samen, is op vertoon van een festivalbandje van een van de betaalde onderdelen gratis toegankelijk.

Orchestre Partout

In het oog springend zijn de concerten van Orchestre Partout, dat bestaat uit beroepsmusici uit verschillende landen, die nu als statushouder in Nederland wonen en werken. Zij musiceren samen met Nederlandse conservatoriumstudenten en professionals. Het in 2010 opgerichte orkest is in de loop der jaren uitgegroeid tot een kweekvijver voor muzikaal talent uit alle delen van de wereld.
Orchestre Partout combineert muziek van alle soorten en maten tot

een divers wereldrepertoire: Koerdische dansen, poëtische Perzische ballades en omfloerste Syrische liefdesliedjes.

Meer informatie

Festival Klaterklanken
Zo 21 juli 2024
Buitenplaats Elswout, Overveen
Tickets & Info: www.klaterklanken.nl

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur