023 Hoofddorp/Haarlem en verre omgeving, Natuur & Milieu - Deze week was de week van de zonnewende: het einde van de lente en het begin van de zomer. Het is een week waarin de natuur op zijn top is. En dat zagen we overal.
Torenvalkenjongen - Op Meermond staan de 5 torenvalkenjongen op het punt om uit te vliegen Ze hoppen door de takken om de nestkast. In het sperwernest is het nog rustig: daar zitten de ouders nog te broeden op de eieren.
Ook de groene en de grote bonte specht hebben actieve jongen die je overal hoort. De vossenjongen van dit jaar hebben we nog niet gezien, maar die zijn er ook vast al zoals ook in de voorgaande 5- 6 jaren.
De zonnewende is ook een belangrijk moment in de jaarcyclus. Asperge en rabarber kun je tot deze datum oogsten daarna moeten ze op het land blijven om energie op te doen voor het volgende seizoen. Als je door blijft oogsten, oogst je ze ‘dood’ en heb je volgend jaar niets meer terwijl ze bij goed beheer 18-20 jaar mee kunnen op hetzelfde wortelstelsel.
Meermond
Andere soorten zoals boerenkool en winterbloemkool zijn daglengte afhankelijk en zaai je nu pas. Dat zijn tweejarige soorten. Als je die in maart zaait gaan ze als piepklein plantje in mei/juni bloeien en heb je geen oogst in de winter .
Op flora gebied ontdekten we een nieuwe soort die massaal bloeit langs het moeras op Meermond: de Stijve Ogentroost. Dat is net als de ratelaar een half parasiet die grassen leegzuigt. Die vinden we terwijl we volop ratelaarzaad aan het verzamelen waren om elders overdadige grasgroei mee terug te dringen. Zo’n kilo zaad kost meer dan 100 euro.
Ook in het moeras is de eerste (van 3) riet-verwijder-rondes klaar. De pluimzegges, kattenstaarten, grote boterbloem en de eerst moeras spirea’s komen zo mooi uit. Wat er ook tevoorschijn kwam achter een muur van riet was een fantastisch mooie koningsvaren (foto) van 2, 5m hoog inmiddels.
In de bloemenweides bloeien de klaprozen nog volop en begint het blauw van de beemdooievaarsbek te exploderen. Op al die bloemen komen weer talloze insecten af. Deze week zagen we het eerste groot dikkopje, een 19stippelig lieveheersbeestje en rupsen van het landkaartje (een zeldzame vlinder).
Dus het is alleszins de moeite waard om Meermond af toe te bezoeken: een lust voor het oog en de biodiversiteit. Dat deden ook allerlei mensen die op een lezing van de historische vereniging Heemstede over Meermond waren geweest.
Sorghbosch
Op zaterdag werkten we in het Sorghbosch. Daar zijn de bollen van de stinsenplanten veilig onder de grond teruggetrokken tot januari dus we kunnen weer maaien, wieden en zaailingen trekken. Deze week pakten we de explosieve ontwikkeling van Robertskruid, zevenblad, zuring, bosandoorn en springzaad aan. Zevenblad en zuring steken we met wortel en al uit en de rest maaien we grotendeels maar niet allemaal voordat er een miljoenvoud aan zaad geproduceerd is. Zo houd je een goede balans en maximale biodiversiteit en is ook de recreatieve en cultuurhistorische waarde van het terrein geoptimaliseerd.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Franke van der Laan