Typography

Meer dan 100 schilderijen van Lou en Clemens van Lamsweerde te geef - 023Magazine/Haarlem en wijde omgeving, Kunst & Cultuur - Vanaf zondag 7 tot en met 21 juli zijn in de Zocherlounge, het voormalige kerkje van het Provinciaal Ziekenhuis in Bloemendaal meer dan 100 schilderijen, aquarellen en tekeningen te zien van het Bloemendaalse kunstenaarsechtpaar Lou van Lamsweerde – Dobbelman (1895 - 1999) en Clemens van Lamsweerde (1897 - 1972).

Het bijzondere van de opstelling in de Zocherlounge is dat de werken direct na de bezichtiging gratis door de bezoekers mogen worden meegenomen. 

Na het overlijden van Felix van Lamsweerde in 2021, de zoon van Lou en Clemens van Lamsweerde, bleef zijn dochter, de eveneens in Bloemendaal woonachtige, Lalita van Lamsweerde, achter met een groot aantal spullen. Haar vader, Felix was, vanuit zijn vak als etnomusicoloog en conservator van het Koninklijk Instituut van de Tropen in Amsterdam, een enthousiast collectioneur op het gebied van Indiase cultuur en muziek. Maar Lalita vond ook op zolder in het huis van haar vader in Santpoort een grote voorraad schilderijen, tekeningen en aquarellen van haar grootouders. Nachten lag zij wakker met de vraag wat zij met al die werken moest doen.

Hartstochtelijke schilders

Lou en Clemens van Lamsweerde waren hartstochtelijke schilders en vonden elkaar in de liefde voor de kunst. Beiden waren niet fulltime schilders en hadden ook nog een ander beroep. Clemens van Lamsweerde was jurist en Lou van Lamsweerde bestierde het huishouden met 5 kinderen. Regelmatig exposeerden zij. Lou van Lamsweerde nog op latere leeftijd in het gemeentehuis van Bloemendaal, zij werd 103 jaar oud. Hun onderwerpen waren zeer divers, van landschappen, natuur en steden in binnen- en buitenland, bloemen, portretten tot naakten. Zij werkten met pastel, rood- en zwart krijt, aquarel, acryl en olieverf.

"Het ging altijd over kunst en cultuur bij ons in de familie", zegt Lalita die met haar PR-bureau STARTPR veel werk heeft bij diverse kunstinstellingen. "Geld verdienen of carrière maken vonden mijn grootouders niet zo belangrijk, we pasten wat dat betreft misschien niet helemaal in Bloemendaal", zegt zij lachend. "Het weggeven van hun werk zouden zij ongetwijfeld fantastisch hebben gevonden, ze waren voor hun tijd behoorlijk kunstzinnig".

Zondag 7 juli 15.00 tot en met zondag 21 juli 

Het werk (deels in lijsten, merendeel niet) mag direct worden meegenomen, maximaal vier kunstwerken per familie. Het werk is gratis maar een gift voor Stichting Bon Timoun, een stichting die Lalita en nicht Katinka van Lamsweerde hebben opgezet voor schoolkinderen in Haïti, wordt zeer op prijs gesteld.

De werken zijn te bezichtigen en op te halen vanaf zondag 7 juli vanaf 15.00 uur in de Zocherlounge. De Zocherlounge, Zocherlaan 1 in Bloemendaal is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en is ook op afspraak open. De werken zijn te zien tot en met zondag 21 juli. Zie www.zocherlounge.nl

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur