Typography

023Magazine/Heemstede, Natuur & Milieu - ls MEERGroen stoppen we veel tijd en moeite in biodiversiteit en het mooi maken van inmiddels ruim 1000 ha openbaar groen (nog afgezien van de 5000 meerbomen.nu projecten).

Dat heeft in Meermond en het Sorghbosch tot mooie resultaten geleid waar veel mensen van komen genieten. Veel mensen weten die door ons ‘ecologisch en recreatief gepimpte’ terreinen op waarde te schatten, maar er is een categorie mensen die zoveel frustratie in zich heeft dat ze het plezier van anderen vooral lijken te willen bederven. Mogelijk is het ook gewoon domheid. Deze week was het weer goed raak op Meermond:

1: er was een kratje pils leeg gedronken en de flesjes daarvan waren lukraak overal in de bosjes gegooid waar ze ws bij maaiwerkzaamheden in 1000 splinters uiteen zullen spatten en het lege kratje was in het vijvertje gedumpt;

2: Verspreid over het terrein vonden we 20 lege literblikken bier die ook overal in de bosjes lagen;

3: Een plastic zak met achtergelaten barbecue spullen en vette rommel.

4: Ook triest was dat van een 15 jaar oude appelboom lukraak 3 van de 5 hoofdtakken met geweld naar beneden waren gebroken (foto) . En wekelijks vinden we dat er met takken en stammen gesleept wordt die lukraak achtergelaten worden en liefst in het water gegooid worden. Wat bezield sommige mensen om al deze negativiteit uit te halen?

Natuur hoogtepunten

Dat we niet blij worden van deze menselijk activiteiten mag duidelijk zijn. Maar wat we dagelijkse aan natuurhoogtepunten tegenkomen houdt ons op de been:

Zo bleek deze week dat de zeldzame landkaartjes vlinder in steeds meer exemplaren voorkomt dank zij ons beheer (foto 2) . Dit jaar is de inheemse berenklauw aan een explosieve opmars bezig. Dat is een schermbloem waar heel veel insecten op af komen omdat hij veel nectar produceert. Als bloeier willen we deze plant wel, maar we willen er niet nog 10.000 maal zoveel. Dus na de bloei en voordat de zaden rijp zijn knippen we die af.

Op de berenklauwen tref je tientallen soorten insecten aan bv de roofkever het soldaatje. Die jaagt op zweefvliegen en vliegen die van de nectar snoepen.(foto3). En ook troffen we er goudwespen op aan. De goudwesp is een van de mooiste insectensoorten in deze regio, met kleuren die je alleen in het tropisch regenwoud verwacht (foto 4).Het is een koekoekswesp die zijn eitjes bij bijenlarven in een insectenhotel legt. Zijn larfje peuzelt eerst de bijenlarf op en daarna de aangelegde nectar- en stuifmeelvooraad van de bij. Niet leuk. Maar zo werkt de natuur. Daar moeten we als mens ook maar een beetje aan wennen.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch.

Het is leuk en voldoeningscheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur