Typography

Thuisladen zonder obstakels nu mogelijk - 023 Magazine/Haarlem en omgeving, Thuisladen, elektrische auto’s - Tijdens een raadsbesluit in de gemeente Haarlem in maart van dit jaar is besloten dat het laten lopen van een oplaadkabel vanuit je eigen huis naar je elektrische auto via een zogenaamde kabelarm, door de lucht dus, niet langer is verboden.

Hiermee is Haarlem de eerste stad in Nederland waar dit is toegestaan. Via de gemeente kan toestemming worden gevraagd voor het plaatsen van een kabelarm in de voortuin. De raad heeft besloten die toestemming te geven voor alle locaties waar dat mogelijk is.

Een voorbeeld voor een dergelijke oplossing werd, vooruitlopend op dit besluit, ontwikkeld door het toonaangevende Haarlemse designbureau C10. Zij introduceerden de ChargeArm. Een gebruiksvriendelijke kabelarm waarbij de stoep volledig begaanbaar blijft, terwijl de auto wordt opgeladen. Niet over de straat, maar door de lucht.

Haarlem heeft hiermee een dubbele primeur. Camille van den Brande, een van de ontwerpers van de ChargeArm, is blij met het besluit van de gemeente. “Haarlem is nu de eerste stad die inwoners actief ondersteunt bij het vereenvoudigen van thuisladen. En de meest praktische oplossing hiervoor is ook nog eens binnen onze stadsgrenzen ontwikkeld.”

Thuisladen goedkoper dan openbare laadpalen

Thuisladen heeft een groot aantal voordelen. De opvallendste betreft de kosten. Niet veel Nederlanders weten dat, maar thuisladen is bijna de helft goedkoper dan laden aan de openbare, commerciële laadpalen die in de stad verspreid staan. Helaas is thuisladen op dit moment voor iedereen zonder eigen oprit verboden, omdat de laadkabel niet over de openbare stoep mag lopen . Dit kan zelfs leiden tot hoge boetes omdat oplaadkabels de stoep moeilijk begaanbaar maken voor bijvoorbeeld kinderwagens, rolstoelen, rollators of mensen met een visuele beperking.

De gemeenteraad van Haarlem heeft dit probleem nu voortvarend aangepakt. Het verbod op kabels over de stoep hoeft niet langer een barrière te vormen voor thuisladen. Onder voorwaarden kan een kabelarm worden geplaatst. Vanaf nu kan in Haarlem het snoer dus van de vloer en blijft de stoep voor iedereen toegankelijk. Dit maakt thuisladen voor veel meer Haarlemmers mogelijk, goed nieuws dus voor het milieu en je portemonnee. Voor meer informatie ga je naar www.chargearm.com.

Over ChargeArm

ChargeArm is een oorspronkelijk Nederlands ontwerp en geboren uit een persoonlijke behoefte van de ontwerpers. Op basis van hun jarenlange ervaring met product design, ontwikkelden ze een systeem waarmee iedere auto thuis voor de deur moeiteloos, schoon en veilig kan worden opgeladen. Door het ontwerp raakt de laadkabel nergens meer de grond. Dat houdt de kabel schoon, droog en heel, en de stoep vrij.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur