Typography

023Magazine/Haarlem en omgeving, festivals, evenementen - Jonge, talentvolle kunstenaars én een oude rot in het vak presenteren hun werk in Naaiatelier Haarlem tijdens het allereerste Queer Festival Haarlem. Van 5 tot en met 15 september is de expositie 'Echoes of Being' te zien. De werken die speciaal vervaardigd zijn voor deze expo zetten aan tot reflectie en overpeinzingen.

Het allereerste Queer Festival Haarlem is voor de uitbaters van Naaiatelier Haarlem, Hans Goes en Jos Ahlers, aanleiding om kunstenaars uit te nodigen een expositie in te richten dat bij het festival past. 'Echoes of Being' toont de veelzijdigheid en creativiteit binnen de queer gemeenschap en daarbuiten. Het biedt een platform voor zowel opkomende als ervaren kunstenaars. Het thema van 'Echoes of Being' is de verkenning van identiteit en zelfbeeld door middel van diverse artistieke media, waarbij externe invloeden en maatschappelijke normen worden uitgedaagd en opnieuw vormgegeven.

Vijf kunstenaars komen samen in deze expositie. Haarlemmer Doris van Ladesteijn, onlangs afgestudeerd aan de HKU, kreeg de opdracht om kunstenaars te zoeken die gezamenlijk deze expositie neerzetten. Zij daagt in haar werk ‘Fuck your gender performance’, geïnspireerd door Judith Butler's theorie, de categorieën uit die gendergedrag definiëren. Het publiek krijgt de gelegenheid om aan de installatie mee te werken. Kunstenaar Indi de Pindi richt zich op zelfbeeld en onderzoekt hoe externe prikkels onze eigen visie beïnvloeden. Dit thema wordt overgebracht door een reeks schilderijen, sculpturen en performances.

Boukje Kemper, afgestudeerd aan de Swedish School of Textiles, verkent in haar werk hoe breiontwerp buiten de traditionele contexten kan worden toegepast. Mattia Rubino maakt expressieve schilderijen van acrylverf, houtskool en grafiet. De werken dringen diep door in de emotionele toestand en het onderbewustzijn van de kijker.

Naast al deze jonge kunstenaars heeft Naaiatelier ook Hans Duivenvoorden gevraagd aan te sluiten bij deze groepsexpositie. Zijn collages zijn een eigen leven gaan leiden, nadat hij oorspronkelijke werken verscheurde. Door delen van verschillende tekeningen samen te voegen, creëert hij collages met nieuwe fantasie modellen, soms voorzien van dubbele geslachtskenmerken.

Bezoek 'Echoes of Being'

Haarlem, Spaarnwouderstraat 124, Haarlem. Openingstijden: 5 - 15 september (donderdag tot en met zondag), 12.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie over de expositie 'Echoes of Being' en de kunstenaars ga naar www.naaiatelierhaarlem.nl.

Over Naaiatelier Haarlem

Pas anderhalf jaar is de laagdrempelige plek voor kunst Naaiatelier Haarlem actief in de stad. Vanaf de eerste expositie, de Stripdagen Haarlem, weet Naaiatelier steeds iets bijzonders te brengen. Beeldende kunstenaars, fotografen, performancekunstenaars, lichtinstallaties, illustratoren, muzikanten en zelfs een koor hebben de ruimte mogen gebruiken. Iedere keer iets nieuws, iedere keer lekker kort. En het mooie is; de kunstenaar is altijd aanwezig!

De nieuwe expositieruimte Naaiatelier Haarlem is een informele plek voor kunst. Beeldende kunstenaars kunnen hun werk voor een korte periode exposeren in het mooiste straatje van Haarlem, de Spaarnwouderstraat 124. De naam ontleent zich aan de fourniturenwinkel die er voorheen in het pand gevestigd is.

Agenda

  • 5 t/m 15 september (donderdagen tot en met zondagen) 2024: Echoes of Being

  • 24 t/m 27 oktober 2024: Facing The Music: Stones, Beatles and many more (Eric Coolen en Henny Leeflang)

  • 2, 3, 9 en 10 november 2024: Kunstlijn Haarlem met Yvonne van den Elsen en Rogier Weijand

  • December 2024: Geef kunst cadeau met Kerst

  • 2 februari 2025: Gluren bij de Buren

  • 27 t/m 30 maart 2025: De familie Frencken Exposeert ‘Rafelbanden’

  • 29 en 30 maart 2025: Kunstroute Over de Brug en Terug

  • 1, 2, 8 en 9 november 2025: Kunstlijn Haarlem met Artvark

Meer over Naaiatelier: www.naaiatelierhaarlem.nl

Over Queer Festival Haarlem

Een levendig regenbooghuis, een sterk regionaal netwerk, een politieke aanjager, een stedelijke verbinder en een vooruitstrevend kunstenfestival; dit alles en meer vormt Queer Haarlem. Queer Festival Haarlem is van 5 tot en met 15 september.

Meer informatie: www.queerhaarlem.nl

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur