Typography

023Magazine/Haarlem en omgeving, Kunst & Cultuur – de Pletterij, Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem, Heeft weer een aantal interessante evenementen in petto voor iedereen die kunst, cultuur, theater, muziek etc houdt. Hieronder tref je een kort overzicht aan.

Woe 18 sep: Vredesweek Haarlem

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 is het denken over hoe Europa zich moet verdedigen totaal op zijn kop gezet. Grofweg gezegd ging dat van pacifisme naar bewapening.

Hoe heeft die verandering in denken plaats gevonden bij de vredesbeweging? En hoe ziet een effectief veiligheidsbeleid er uit de komende jaren? We gaan in gesprek met Rolien Sasse, directeur van vredesorganisatie Pax, oud- militair Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en Frederique Mol, lid van de GroenLinks Statenfractie in Zeeland. Zij schreef in NRC een artikel ‘Onder dreiging van oorlog is pacifisme onhoudbaar’.

Aanvang 20 uur. Toegang 3 euro, jonger dan 25 en HaarlemPas 1,50.
Ga voor meer informatie over de Haarlemse Vredesweek naar:

https://www.antonius-gemeenschap.nl/vrede-en-gerechtigheid/vredesweek/

Don 19 sep: Documentaire Hajo, een joodse vluchteling

In het kader van de Vredesweek vertoont de Pletterij de documentaire ‘Hajo, een Joodse Vluchteling’. Na afloop is er een gesprek met de maakster Jacqueline de Bruijn, schrijfster Anja Meulenbelt en Jaap Hamburger van Een ander Joods geluid.

De film gaat over de 14-jarige Duitse Jood Hajo Meyer die in 1938 in z’n eentje door zijn ouders op de trein naar Nederland wordt gezet. Op latere leeftijd gaat hij terug naar de plaatsen waar hij als vluchtelingenkind woonde. Zijn ervaring als vluchteling in Nederland heeft een grote impact gehad op de rest van zijn leven. Zo mocht hij niet naar school en werken.

Hajo zat in het bestuur van de stichting Een Ander Joods Geluid waar hij zich inzette voor Palestijnse vluchtelingen.

Aanvang 19.30 uur, toegang 5 euro, onder de 25 jaar 2,50, HaarlemPas 1 euro.

Vrij 20 sep: Paul Lyttonken Vandermark/Nate Wooley Trio

Paul Lytton is al sinds de jaren ’60 een centrale figuur in de Engelse jazz-scene. Vandemark en Wooley, beiden afkomstig uit Chicago, behoren tot de top van de avant-garde musici in de VS. De Europese tournee van het trio is een zeldzame kans zijn om met name Paul Lytton te horen.

Aanvang 20 uur, toegang 12,50, jonger dan 25 jaar 8 euro, met HaarlemPas 3 euro.

Maa 23 sep: Nieuwe broedplaats De Keuken

De Keuken is een nieuwe creatieve broedplaats en podium van debat- en cultuurcentrum de Pletterij in Haarlem, waar zowel gevestigde als beginnende muzikanten en kunstenaars worden uitgedaagd om nieuwe dingen uit te proberen.
Wat kun je verwachten? Presentaties, workshops, filmscreenings, korte of langere performances, elektronisch experiment, traditionele muziek, audio/visueel, dans, film en alle mogelijke combinaties ervan.

Maandag 23 september is de eerste presentatie met Aitolkyn Toktagan (Kazachstan), Fernando José Pereira en Guilherme Barbosa. Zij brengen dombra, livemuziek met video, Filax Stael- live audio-visueel en OMFO- live experimentele muziek.
De Keuken is een initiatief van Martijn Comes en de Pletterij. Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pletterij, Lange Herenvest 122, Haarlem. Aanvang 20 uur, toegang 5 euro, jonger dan 25 jaar 2,50, met HaarlemPas 1 euro.

Din 24 sep: Zorg in Schalkwijk

In het elfde Schalkwijkdebat gaat het over de zorg. De vraag naar zorg neemt toe. Tegelijkertijd is er een toenemend tekort aan personeel. Hoe gaat de samenleving dit oplossen?
Het Spaarne Gasthuis en de Pletterij willen 24 september met deskundigen, politici en het publiek in discussie om te onderzoeken wat er moet veranderen, zodat de nodige zorg 24/7 voor iedereen beschikbaar, betaalbaar en van goede kwaliteit blijft.
Locatie: Marco Polo Waterscouts, Noord Schalkwijkerweg 125-A, 2034 JA Haarlem. Toegang gratis, reserveren gewenst.

Don 26 sep: Jazz met Jia Xia, Paul Berner en Joost Kesselaar

Toptrio met de in Haarlem woonachtige pianist Jia Xia, bassist Paul Berner en drummer Joost Kesselaar. Jia Xia, pianist en componist, combineert op unieke wijze traditionele jazz en klassieke invloeden. Hij is een pionier op het gebied van grensoverschrijdende muzikale verkenningen, won talloze prijzen en is wereldwijd een zeer gewaardeerd musicus.

Aanvang 20 uur, toegang 12,50, jonger dan 25 jaar 8 euro, met HaarlemPas 3 euro.

Vrij 29 sep: Vinyl festival met lp-presentatie

Tijdens het Haarlem Vinyl-festival presenteert de Pletterij een elpee met opnames van de zes concerten uit de ‘Drop me off in Haarlem’ serie van dit jaar. De elpee is gemixt door Stefan Schmidt (Zuco 103) en geperst bij Record Industries. Ter gelegenheid van deze presentatie vindt een optreden plaats van de (Haarlemse) jazzmusici Paul Berner- contrabas, Teunis Loot- drums, Tim Langendijk- gitaar en Stefan Schmidt- piano.

‘Drop Me Off In Haarlem’

In Haarlem wonen verrassend veel topjazzmuzikanten. Dit inspireerde bassist Paul Berner en Pletterij-directeur en programmeur Arno Duivestein tot een reeks maandelijkse concerten met optredens rond Haarlemse jazz-musici. Drummer Martin van Duynhoven bedacht ‘Drop Me Off In Haarlem’ als titel van dit initiatief, vernoemd naar het nummer ‘Drop Me Off In Harlem’ van Duke Ellington. De serie concerten blijkt een groot succes bij muzikanten en publiek.

Dit album, uitgebracht op vinyl tijdens het tweede Haarlem Vinyl Festival, presenteert telkens één track uit de zes Drop Me Off-concerten.

Aanvang 16 uur, entree 5 euro, 2,50 onder de 25 jaar, 1 euro HaarlemPas. De elpee kost 15 euro.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur