“Wat je draagt, vertelt waar je vandaan komt en verbindt door de verhalen die het met zich meebrengt.” - 023Magazine/Haarlem en verre omgeving - Nadat ontwerpster Helina Guleria in 2021 in de publiciteit was gekomen door een textielproject in India, het land waar haar eigen wortels deels liggen, ontving zij via LinkedIn een wel heel bijzondere werkaanvraag van onderzoeker en politica Artie Ramsodit: of Guleria een sari voor haar beëdiging in de Eerste Kamer wilde creëren.
In een duurzaam ontwerpproject had Guleria haar missie benadrukt, en die bleef bij Ramsodit hangen: het verbinden van oost en west, door samenwerkingsverbanden op het gebied van ambacht en textiel. Nu, in 2024, werken de twee Haarlemse vrouwen samen op een maatschappelijk project: De reis van de Orhni. Hierbij verzorgt Guleria het ontwerp van de sluier (orhni in het Hindostaans) die Ramsodit zal dragen op Prinsjesdag 2024.
De orhni
Een orhni is een kledingstuk dat een bijzonder cultureel erfgoed is voor Hindostanen. Tussen 1873 en 1916 werden 34.000 Hindostanen over de Indische en Atlantische Oceaan vervoerd naar Suriname. Ze werkten als contractarbeiders op plantages en in fabrieken. Van de mensen die deze reis over de oceanen maakten naar een voor hen compleet nieuw land, wonen veel afstammelingen nu in Nederland en Suriname. Op hun reis kwam de orhni als kledingstuk mee.
Prinsjesdag 2024
De derde dinsdag van september (17 september 2024) is het weer Prinsjesdag: hoedjesdag in Nederland. Het dragen van een hoed is inmiddels traditie voor aanwezigen van de troonrede. Om te zorgen voor verbreding en inclusieve verbinding binnen de samenleving van vandaag draagt Artie Ramsodit, in plaats van een hoed, op Prinsjesdag een speciale orhni als lid van de Eerste Kamer fractie GroenLinks-PvdA. Hiermee wil zij de veelkleurigheid van de samenleving letterlijk uitdragen, vieren en delen. De orhni is ontworpen door Helina Guleria en is handgeweven, geborduurd en handgeschilderd in India.
Onderzoeksreis India
Het Orhni-project vertelt het verhaal van contractarbeid van Hindostanen in Suriname dat ontstond na afschaffing van de slavernij. Voor het project reisde een onderzoeksteam, bestaande uit ontwerpster Helina Guleria, schrijver en onderzoeker Sruthi Krishnan, musicus Raj Mohan en Eerste Kamerlid en onderzoeker Artie Ramsodit, in juli 2024 af naar India. Hun onderzoek vond plaats in Uttar Pradesh en Bihar, in het noorden en oosten van India: de gebieden waar de contractarbeiders destijds vandaan kwamen.
Verdere activiteiten
Naast het bewonderen van de orhni op Prinsjesdag kan het publiek de indrukken en uitkomsten van de reis van het onderzoeksteam ook zelf beleven, in het Maritiem Museum in Rotterdam. Op 5 oktober 2024 vindt daar een middag van culturele verbinding plaats met onder andere muziek en storytelling over de orhni in Nederland en India. Entree is gratis, aanmelden verplicht.
Oude ambachten
Ambachtelijke technieken zoals de tekenkunst Mithila, de weeftechniek Baavan Buti en het Sujini-borduurwerk in deze Indiase regio’s gaan van oudsher van generatie op generatie.
Vandaag de dag is het voor de Indiase ambachtslieden echter een uitdaging te kunnen leven van hun ambacht: hun kinderen kiezen er dan ook lang niet altijd voor om dit eeuwenoude familiewerk voort te zetten. Hierdoor worden op dit moment veel van deze zeldzame ambachtelijke technieken met uitsterven bedreigd. In het Orhni-project gebruikt Helina Guleria de technieken in samenwerking met lokale ambachtslieden in India, waaronder de organisaties Bunkar Bihar voor de textieltechnieken Baavan Buti en Sujini en de Madhubani Tulika Artists voor het Mithila-tekenen.
Ontwerpster Helina Guleria
Helina Guleria is een hedendaagse ontwerpster die sociale kwesties integreert door middel van impactdesign. Onderdeel hiervan is het doen van onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken, dat ze binnen sociaal design vertaalt naar een product of dienst. Haar Indiaas- Nederlandse achtergrond is van duidelijke invloed op het handschrift van haar gehele collectie. Het is haar missie om oost en west te verbinden door samen te werken met Indiase ambachtslieden, en met deze samenwerkingen bij te dragen aan het behoud van cultureel erfgoed. Guleria laat zich vaak inspireren door het land van haar vader: de karakteristieke felle, vrolijke kleuren en levendige prints gebruikt ze graag in haar ontwerpen. Ze is regelmatig in India, waar ze werkt met lokale ambachtslieden en leert over de traditionele technieken.
Naast haar werk als ontwerpster is Guleria actief op het gebied van talentontwikkeling: ze geeft gastcolleges op scholen en stichtingen aan de volgende generatie changemakers.
Guleria moedigt hun creatieve ontwikkeling en circulair ondernemerschap aan door het stimuleren van denkprocessen rond impactontwerp, duurzaamheid, diversiteit en inclusie. Leidend is het verbinden van straatcultuur met de systeemwereld. Dit doet zij onder haar eigen platform The Young Changemakers en voor een welzijnsorganisatie in Velsen.