Typography

(Afbeelding: Dutch Filmworks) - NLMagazine, Films, Gouden Kalveren, trailer – Op Netflix is sinds enige dagen de prachtige film ‘De terugreis’ te bewonderen met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld in de hoofdrol. Een geweldige tragikomische ‘roadmovie’ die naast de Oscarinzending 2025 ook nog eens is genomineerd voor drie Gouden Kalveren. Dit is een film, die moet je gewoon zien!

Jaap (Martin van Waardenberg) en zijn vrouw Maartje (Lenny Breederveld) zijn al bijna 50 jaar samen. Jaap heeft eigenlijk nergens meer zin in. Hij zit weliswaar ter opvulling van zijn tijd in een ouderenkoor, maar besluit hier al snel meer te stoppen vanwege al die oude mensen die ook nog eens vals zingen. Zijn vrouw Maartje, die behoorlijk verward is, haalt hem na heel veel moeite en warrige omstandigheden van haar kant, over om een oude vriend, die ziek is, te gaan bezoeken in Spanje. Het verhaal beschrijft hoe de reis verloopt, met welke tegenslagen zij onderweg te maken krijgen (autopech, verwarde Maartje is zoek na een tankbeurt, etc) en oude nostalgische en muzikale herinneringen worden opgehaald. Jaap komt er al rijdend eindelijk achter dat Maartje hevig dementerend is en dat de toekomst er heel anders zal gaan uitzien. Een hele bijzondere film met ook bijzondere emotionele taferelen die men mee kan maken als dementie een ware tegenslag wordt.

De Terugreis trailer (2024) | Nu beschikbaar op VOD - YouTube

De Terugreis, geregisseerd door Jelle de Jonge, is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar in de categorie Internationale Film. De Oscars worden op 2 maart 2025 uitgereikt. Maar eerst wordt op 17 december 2024 de shortlist bekendgemaakt, waarbij het kaf van het koren gescheiden wordt. In januari 2025 worden de nominaties bekendgemaakt.Naast de Oscar-eer is De Terugreis genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorieën Beste Speelfilm, Beste Hoofdrol Speelfilm ( Leny Breederveld) en Beste Production Design.

Bron: Dutch Filmworks

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur