Typography

023Magazine/Haarlem en verre omgeving, Kunst & Cultuur - De muren komen tot leven in Naaiatelier Haarlem. Van 18 tot en met 27 oktober bundelen schilder Henny Leeflang en illustrator Eric J. Coolen hun krachten voor een unieke expositie in de Spaarnwouderstraat in Haarlem. Onder de titel Facing The Music presenteren zij bijzondere portretten van legendarische muzikanten.

Elk met een eigen, kenmerkende stijl en visie op het thema muziek. En natuurlijk klinkt er muziek van de artiesten die getoond worden.

Het is voor het eerst dat de twee bevriende kunstenaars samen exposeren. Eric J. Coolen, Haarlemse illustrator en veelzijdig kunstenaar, toont portretten uit zijn populaire MatchBoox-reeksen: Facing The Stones, Facing The Fab Four, en Facing 27. Naast zijn werk als illustrator is Coolen ook muzikaal actief en bekend als medeoprichter van het Ampzing Genootschap. Hierin speelt hij samen met Henny Leeflang. Leeflang brengt met zijn portretten een eigen artistieke flair in de expositie. Met een achtergrond in grafisch ontwerp en een levenslange passie voor muziek, keert Leeflang terug naar het schilderen. In Naaiatelier Haarlem laten de twee kunstenaars annex muzikanten muziek van de muren spatten.

Over de werken

De MatchBoox die Eric Coolen de afgelopen jaren over de Beatles en de Çlub van 27 vervaardigde zijn tijdens de expositie verkrijgbaar. Geïnteresseerden voor Facing The Stones kunnen inschrijven voor een exemplaar. Ook zijn er van Coolen unieke onderzetters te koop. Hij zal iedere expositie dag een uur aanwezig zijn om bezoekers live te verstrippen. Daarnaast toont Coolen een geïllustreerde gitaar, die hij speciaal voor deze expositie heeft gemaakt.

De doeken van Henny Leeflang zijn vaak in zwart-wit. Zij belichten de lichtval en highlights op zwart canvas, waarmee hij iconische muzikanten op een suggestieve manier tot leven brengt. Leeflang is geen onbekende in de muziekwereld: hij werkte jarenlang als radiopiraat, dj en organisator van evenementen en bedrijfsfeesten. Na de overdracht van het bekende evenement Haarlem Culinair aan een nieuwe generatie, kan hij zich nu weer volledig wijden aan het schilderen.

Leeflang gebruikt vaak eigen foto’s of afbeeldingen van artiesten als inspiratiebron, waarbij hij zich richt op de lichtval om de essentie van de muzikanten vast te leggen. Muziek blijft voor hem een belangrijke bron van inspiratie, toch werkt hij ook al aan nieuwe thema’s voor toekomstige werken.

Bezoek Facing the Music

De expositie Facing The Music vindt plaats van 18 tot en met 27 oktober (vrijdagen tot en met zondagen van 12.00 – 17.00 uur) in Naaiatelier Haarlem, Spaarnwouderstraat 124, Haarlem. Voor meer informatie over de expositie en de deelnemende kunstenaars, volg de social media-kanalen of ga naar www.naaiatelierhaarlem.nl.

Meer over Naaiatelier Haarlem

Pas anderhalf jaar is de laagdrempelige plek voor kunst Naaiatelier Haarlem actief in de stad. Vanaf de eerste expositie, de Stripdagen Haarlem, weet Naaiatelier steeds iets bijzonders te brengen. Beeldende kunstenaars, fotografen, performancekunstenaars, lichtinstallaties, illustratoren, muzikanten en zelfs een koor hebben de ruimte mogen gebruiken. Iedere keer iets nieuws, iedere keer lekker kort. En het mooie is; de kunstenaar is altijd aanwezig!

De nieuwe expositieruimte Naaiatelier Haarlem is een informele plek voor kunst. Beeldende kunstenaars kunnen hun werk voor een korte periode exposeren in het mooiste straatje van Haarlem, de Spaarnwouderstraat 124. De naam ontleent zich aan de fourniturenwinkel die er voorheen in het pand gevestigd is.

De agenda ziet er als volgt uit:

2, 3, 9 en 10 november 2024: Kunstlijn Haarlem met Yvonne van den Elsen en Rogier Weijand
December 2024: Geef kunst cadeau met Kerst
2 februari 2025: Gluren bij de Buren
27 t/m 30 maart 2025: De familie Frencken Exposeert ‘Rafelbanden’
29 en 30 maart 2025: Kunstroute Over de Brug en Terug
1, 2, 8 en 9 november 2025: Kunstlijn Haarlem met Artvark

Meer over Naaiatelier: www.naaiatelierhaarlem.nl

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur