Typography

023 Heemstede Duurzaamheid - Samenwerken aan een duurzaam Heemstede: daar draaide het maandag 12 februari om tijdens de training Energiecoaches van Milieu Centraal in samenwerking met lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer, de gemeente en enthousiaste inwoners.

Wethouder duurzaamheid Sebastiaan Nieuwland kon zelf niet openen, maar heeft laten weten dat dit een heel belangrijk initiatief is om bij te dragen aan de doelstelling van een klimaat neutraal Heemstede in 2050. Duurzaamheidscoördinator Mireille Middendorp heeft vervolgens de inleiding van de dag gehouden. Snel daarna ging de groep van 15 aanwezigen, onder leiding van Jeroen Winckers van Milieu Centraal, aan de slag. Als onafhankelijke voorlichtingsorganisatie geeft Milieu Centraal deze training aan geïnteresseerden, die werk willen maken van het verduurzamen van hun omgeving met mede-inwoners. De training geeft antwoorden op vragen als ‘Hoe ga je met bewoners het gesprek aan over het energiezuinig maken van hun woningen ? Hoe help en motiveer je mensen om hun woning duurzaam en comfortabel te maken ?’

Jeroen Winckers legt uit: “Steeds meer mensen willen samen met ander bewoners hun wijk energiezuinig en duurzaam maken.  Bijvoorbeeld door samen zonnepanelen of vloerisolatie in te kopen. In deze training kijken we hoe je andere bewoners kunt helpen. Daarvoor moet je je verplaatsen in de ander. Welke informatie heeft iemand nodig? Welke vragen en twijfels hebben ze? Wat vinden zij belangrijk: meer comfort, geld besparen of milieu? Welke kansen biedt de woning? Door aan te sluiten bij de vragen en wensen van een bewoner, kun je ze beter op weg helpen. In de cursus oefenen we met dit soort gesprekken. En we geven cursisten hulpmiddelen en kennis over energiebesparing om hun medebewoners goed te kunnen informeren.”

 

De training leverde boeiende gesprekken op en dat kwam mede door de samenstelling van de groep. Er waren ondernemers, ambtenaren van gemeente Heemstede, medewerkers van een bank en inwoners uit Heemstede aanwezig. De financieel adviseurs kunnen een drempel voor huiseigenaren wegnemen door  groene leningen aan te bieden of te adviseren dat investeren in duurzame maatregelen al snel 5% rendement en hoger oplevert. De grootste ambassadeurs zijn inwoners van onze gemeente die al duurzaamheidsmaatregelen in hun woning hebben uitgevoerd. “Dit zijn de ervaringsdeskundigen die hun buren kunnen overtuigen dat je woning comfortabeler wordt en dat het niet zo moeilijk is als sommigen denken” aldus Mireille Middendorp. 

Deze training bracht verschillende disciplines bij elkaar; ondernemers, ambtenaren, inwoners en adviseurs: allemaal ambassadeurs. Een betere dialoog kun je je niet wensen als het gaat over een duurzame wereld. En we hebben hele concrete afspraken met elkaar gemaakt hoe nu verder. De plannen die tijdens deze training zijn ontwikkeld, zullen de komende tijd verder worden uitgewerkt en gedeeld via onder meer de Facebookpagina van Duurzaam Heemstede: www.facebook.com/duurzaamheemstede. Wil je meer weten, neem dan contact op met Mireille Middendorp, coördinator duurzaamheid bij de gemeente Heemstede per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 14 – 023.

Economie & Duurzaamheid

Geen feed gevonden

coolblue

Greenchoice

Yarden