Typography

023 Bloemendaal Duurzaamheid - De zomer van 2018 was een van de heetste zomers ooit in Nederland. Veel mensen hadden moeite om de warmte buiten de deur te houden. Vooral in huizen met zwarte daken was het warm omdat zwart warmte absorbeert.

Te veel warmte in huis kan leiden tot gezondheidsproblemen. De gemeente Bloemendaal en de woningcorporaties hebben daarom afspraken gemaakt over zwarte daken die aan vervanging toe zijn.

Groen dak met beplanting in plaats van een zwart dak

Bloemendaal maakt jaarlijks met de woningcorporaties afspraken over onder meer de betaalbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen. Duurzaamheid wordt daarbij steeds belangrijker. Voortaan wordt bij zwarte bitumendaken die vervangen moeten worden, in ieder geval geen zwarte bitumen teruggeplaatst. Een alternatief is bijvoorbeeld een groen dak met beplanting, al dan niet in combinatie met zonnepanelen (indien technisch mogelijk).

Extreme warmte leidt tot gezondheidsproblemen

Het klimaat verandert en leidt mogelijk tot meer extreme weersomstandigheden. Hevige neerslag, langdurige droogteperioden en hittegolven komen vaker en in extreme mate voor. Dit heeft ook gevolgen op ons dagelijks leven. Zo leidt extreme warmte vaak tot een toename van gezondheidsproblemen zoals uitdroging, vermoeidheid, concentratie- en ademhalingsproblemen, slaapproblemen en allergieën. Reden om geen zwarte bitumendaken meer te plaatsen. Groene daken met beplanting houden neerslag langer vast en dat levert weer een voordeel op bij extreme neerslag. Het voorkomt namelijk een piekbelasting op de riolering.

Verstandige stap voorwaarts

Wethouder de Roy van Zuidewijn: “Als gemeente zijn wij blij met deze verstandige stap voorwaarts. Alle stappen- groot en klein- helpen. Samen met de woningbouwcorporaties werken we aan klimaatbestendigheid. De urgentie van het klimaatprobleem is duidelijk en alleen door samen te werken, komen we verder”.

Economie & Duurzaamheid

Geen feed gevonden

coolblue

Greenchoice

Yarden