Stapels visitekaartjes gingen mee en er kwamen nieuwe contacten en afspraken voor terug. Drie Haarlemse professionals vertellen over hun werkbezoek met burgemeester Jos Wienen en wethouder Marie-Thérèse Meijs aan Harlem in New York.
023 Haarlem Economie - Harlem werd in de zeventiende eeuw gesticht als Nieuw-Haarlem, dus de connectie met onze stad is eeuwenoud. De traditie van uitwisseling begon drie jaar geleden met Nederlandse start-ups. In 2017 volgde een werkbezoek van de gemeente Haarlem aan Harlem.
De twee steden – of eigenlijk stad en wijk, want Harlem is een New Yorkse wijk – spraken af om hun samenwerking op het gebied van economie, cultuur en onderwijs te versterken. Vandaar het werkbezoek begin deze maand, van 7 tot en met 11 april. De Haarlemse delegatie bestond uit burgemeester Jos Wienen, wethouder Marie-Thérèse Meijs en zeventien ondernemers en professionals. Drie van hen vertellen over die ervaring: een advocaat, een geschiedkundige en een festivalorganisator.
Uitwisseling artiesten
Martijn Bevelander organiseert het jaarlijkse festival Haarlem Jazz & More. Zijn missie was contact leggen met jazzartiesten en zorgen voor een uitwisseling tussen Harlem en Haarlem. “We zijn pas een paar weken terug in Nederland en de eerstvolgende editie van Haarlem Jazz & More is al in augustus, maar daar zal in ieder geval één act uit Harlem optreden. Ook al is het kort dag, dat moet lukken. En voor komende edities hebben we meer tijd om meerdere optredens van Amerikaanse bands of zangers te regelen.”
Bekendheid gegeven aan Haarlem als cultuurstad
Het programma in Harlem was zó vol, dat Martijn geen tijd had om bandjes te kijken. “Maar ik heb zeventien visitekaartjes uitgewisseld. Met hulp van de ‘burgemeester’ van Harlem (de Borough President), GaleBrewer, was het heel makkelijk om contact te leggen. Zeker tijdens het jazz-diner dat haar kantoor had georganiseerd. Jazz leeft enorm in Harlem. En Brewer heeft budget toegezegd voor de uitwisseling van artiesten. Het is niet zo dat wij alleen Amerikanen hier naartoe laten komen. Dat kan ook niet met een gratis festival als Haarlem Jazz & More.”
Verrijking
Advocaat Dirk Lange van Köster Advocaten ging om twee redenen mee. “Ik wilde nieuwe mensen uit Haarlem leren kennen, want ik woon hier nog niet zo lang. Mijn netwerk zat nog vooral in Amsterdam. De Haarlemse delegatie was een heel diverse groep. Ik kom niet dagelijks in contact met mensen uit de culturele sector of van de gemeente, dus dat was een verrijking. Daarnaast wilde ik de internationale kant van ons kantoor verder houvast geven.” Dirk betaalde de reis overigens zelf. “Het zou niet goed zijn als dat anders was geweest.”
Clipper Stad Amsterdam
“Ik had zes zakelijke afspraken: twee advocatenkantoren waar we al eerder mee hebben gewerkt, twee bestaande cliënten en twee nieuwe contacten. Mijn eigen afspraken en het gezamenlijke programma integreerden mooi. Zo gaf burgemeester Wienen een receptie op de Clipper Stad Amsterdam. Daar kon ik zakelijke relaties voor uitnodigen. En tijdens de borrel bij de Nederlandse consul was de consul zeer behulpzaam bij het meedenken over ingangen bij interessante partijen. Ik heb nu twee concrete leads. Namen kan ik helaas niet noemen.”
Zomercursus studenten
Klaartje Pompe van het Noord-Hollands Archief heeft ook al concreet resultaat geboekt. “In juni krijgen we bezoek van studenten Nederlandse geschiedenis van de Colombia University en andere oostkust-universiteiten. Zij doen een zomercursus in Amsterdam. Tijdens ons bezoek aan de Columbia University hebben we docenten en studenten enthousiast gemaakt om ook naar Haarlem te komen, naar het Noord-Hollands Archief.”
“We hebben goed nagedacht of we mee zouden gaan naar Harlem. Maar New York is een wereldstad, ook op cultureel gebied. Als je niets onderneemt, gebeurt er zeker niets. Nu hebben we daar nieuwe inspiratie opgedaan. We waren benieuwd welke rol het verleden speelt bij de inwoners van Harlem en New York, hoe de belangstelling voor geschiedenis wordt gewekt en welke nieuwe digitale vormen van presentatie van erfgoed worden toegepast. En natuurlijk hebben we bekendheid gegeven aan onze collecties in Haarlem en aan Haarlem als cultuurstad.
(Bron: Gemeente Haarlem / Tekst: Marieke Serruys)