Typography

023Haarlem Duurzaamheid/economie - Op 2 en 9 november doet Haarlem mee aan de Duurzame Huizen Route! Verschillende Haarlemmers laten dan zien hoe zij hun huis energiezuiniger hebben gemaakt. Zij vertellen over hun ervaringen en geven tips.

Voor veel mensen is het energiezuinig maken van hun woning een klus waar ze langere tijd mee bezig zijn en waar belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Het bezoeken van de Duurzame Huizen Route kan een goede stap zijn om kennis op te doen. In heel Nederland stellen mensen gastvrij hun woning open en vertellen over hun aanpak, ervaringen en de keuzes die zij hebben gemaakt. Ook in Haarlem doen verschillende woningen mee.

Stap voor stap
Een van de huizen die u kunt bezoeken, is dat van Andries Tieleman. Hij woont samen met zijn vrouw Utako in het Garenkokerskwartier in een oud huis uit 1892. Dat hebben ze stap voor stap duurzaam verbouwd. Andries: “De 1e stap was isoleren. Wij hebben de vloer en het dak geïsoleerd. Ook glas-in-loodramen kun je isoleren met voorzetramen. En je kunt veel kleine maatregelen nemen. Zo heb ik in mijn huis led-verlichting, een waterbesparende douchekop en radiatorfolie achter de verwarmingen.”

Warmtepomp
Het huis van Andries krijgt energie van wind en zon. Hij heeft winddelen bij WindCentrale en een zonnepaneel op het dak van het Seinwezen. Daarnaast heeft hij ook een hybride warmtepomp. “Zo’n pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Het is een perfecte oplossing voor oude, niet zo goed geïsoleerde woningen. Sinds ik die pomp heb, is mijn gasverbruik met 2/3e gedaald.”

Inschrijven
Op www.duurzamehuizenroute.nl/haarlem kunt u zien welke woningen in Haarlem meedoen. Bij ieder huis staat ook aangegeven welke maatregelen de bewoners hebben genomen. Handig als u informatie wilt over bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of een andere specifieke maatregel. U kunt natuurlijk ook huizen buiten Haarlem bezoeken. Meedoen is gratis, u moet zich wel op tijd inschrijven. Dat kan via de website.

Tekst: gemeente Haarlem  | Foto: Bibi Veth

Economie & Duurzaamheid

Geen feed gevonden

coolblue

Greenchoice

Yarden