023 Milieu & Duurzaamheid - Het begon met een droom van Yolande Koot en haar dochter Loulou. Veeteelt is verantwoordelijk voor een heel groot deel van de CO2 uitstoot en klimaatverandering.
Hoe mooi zou het daarom zijn als iedereen in Nederland twee dagen per week geen vlees zou eten om daarmee een grote bijdrage te leveren aan het verminderen van CO2 en klimaatverandering.
Het idee voor ‘Maak gehakt van CO2’ werd geboren. Maar hoe bereiken we zoveel mogelijk mensen?
Lodewijk en Fred, filmmaker en researcher, wisten het antwoord. Een korte film waarin zij de focus legden op jongeren omdat zij tenslotte de toekomst hebben. E zo zag ‘Maak Gehakt van CO2’ dus het licht.
In de film informeren ‘Maak gehakt van CO2’ jongeren en proberen ze te verleiden minder vlees te eten en hen te laten zien wat het oplevert als ik, jij, wij allemaal twee dagen in de week geen vlees eten. Dan besparen we, bijvoorbeeld, jaarlijks evenveel CO2 als de CO2-uitstoot van twee miljoen auto’s of we besparen de uitstoot van 13 miljoen vliegreizen van Amsterdam naar Sardinië en terug!
Eenmaal online doet de film het veel beter ‘Maak gehakt van CO2’ had durven dromen. Isabella Boerdam van de ‘Nationale week zonder vlees’ wilde de film graag gebruiken in ruil waarvoor ‘Maak gehakt van CO2’ haar lespakket mocht gebruiken. Inmiddels gebruiken ook gemeenten en Greenpeace de film als lesmateriaal voor scholen; en ook Maurits Groen is enthousiast en hij gebruikt het lesmateriaal in de Milieubende.
Niet onbelangrijk in deze tijd; de film wordt veel gedeeld op social media.
‘Maak gehakt van CO2’ is blij dat de film het zo goed doet maar wil nog veel meer jongeren bereiken om de klimaatverandering aanpakken. Maar hoe dan? Wat spreekt jongeren aan?
‘Maak gehakt van CO2’ is nu bezig met het ontwikkelen van een campagne op social media met gebruik van een augmented reality app. Centraal daarin staat een competitie; een strijd tussen scholieren om de meeste CO2 te besparen door minder vlees te eten. Hoe unieker, ludieker, hoe beter.
Een alternatief voor vlees is er al lang. Met groenten kun je eindeloos variëren. Het is makkelijker, gezonder én goedkoper. Zo makkelijk en lekker is het om aan een betere planeet bij te dragen; twee dagen per week geen vlees. Vreemd eigenlijk, dat we dat nog niet doen…
Yolande Koot, initiatiefnemer Maak Gehakt van CO2