Typography

023 Heemstede Politiek, duurzaamheid - Een sterke geur in woongemeenschap Slottuin heeft woensdagavond geleid tot klachten bij bewoners en personeel. Door de lucht ontstond een irritatie van de slijmvliezen, met klachten als duizeligheid en misselijkheid tot gevolg.

De brandweer heeft ter plaatse onderzoek gedaan in overleg met de huurder van het gebouw. Daarbij zijn ook metingen verricht naar de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. De meting gaf op dat moment aan dat er geen gevaar voor de gezondheid was. De geur werd vermoedelijk veroorzaakt door werkzaamheden aan de riolering.

Door rioleringswerkzaamheden aan de Cruquiusweg, Javalaan en Heemsteedse Dreef kan stankoverlast van styreen ontstaan. Styreen komt vrij bij het uitharden van hars dat gebruikt wordt bij de renovatie van het riool. De lucht kan de woning bereiken als het zogenaamde waterslot droog staat (de zwanenhals onder wastafel, gootsteen, cv-ketel/warmtepomp of op andere afvoerplekken); hierdoor ontstaat een open verbinding met het riool. Om de geur te verdrijven heeft de brandweer in samenwerking met de beheerder van de woongemeenschap het hele gebouw gecontroleerd en indien nodig de watersloten gevuld, waarna de geur snel verdween. Voor de kwetsbare ouderen en het personeel was het woensdagavond even flink schrikken. Locoburgemeester Nicole Mulder heeft inmiddels contact gehad met de manager van de zorglocatie en zal op korte termijn een bezoek brengen aan het wooncomplex.

Wat te doen bij geuroverlast?
Bij de renovatie van het riool komt bij het uitharden van het hars de stof styreen vrij. Deze stof is al snel, ook bij zeer lage waarden, te ruiken: de geur lijkt op solutie (de lijm die wordt gebruikt bij het plakken van fietsbanden). De hoeveelheid vrijgekomen styreen is beperkt en vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Om geuroverlast te voorkomen is het advies aan omwonenden van het project: zorg ervoor dat de watersloten niet droog komen te staan. Denk daarbij aan zwanenhalzen maar ook aan watersloten in bijvoorbeeld stookruimten. Zorg dus dat er door regelmatig gebruik van de kraan altijd een laag water in de zwanenhals achterblijft.
Als er toch geuroverlast is, dan is dit snel te verhelpen door meteen de ramen open te zetten, het toilet door te spoelen en de kranen even te laten lopen. Loop ook even de andere afvoeren na.

Telefoonnummers
De toezichthouder bij dit project is André Koelman; hij is binnen kantoortijden voor meldingen en klachten bereikbaar via tel. 06 - 46 64 85 84. Buiten kantoortijden is het algemene nummer van de politie bereikbaar: tel. 0900-8844. Het telefoonnummer van de brandweer bij geen spoed is: 0900-0904. (Bij spoed, levensbedreigende situatie of twijfel: 112).

Op de hoogte blijven
De werkzaamheden aan het riool in Heemstede duren nog een paar maanden. Voorafgaand aan de werkzaamheden zijn de direct omwonenden hierover geïnformeerd met een brief. Inwoners die verder van het werkgebied wonen houdt de gemeente op de hoogte via de website (www.heemstede.nl/rioolwerk) en de sociale media. Ook informatie over actuele ontwikkelingen wordt hier gepubliceerd.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

09 mei 2021

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

coolblue

Greenchoice

Yarden

Aanbevolen artikelen