023 Hoofddorp Natuur & Milieu, Blog Stichting MEERGroen: We deden weer veel deze week. Van maaien, opschonen tot teambuilding. Zo maken we er elke week een feestje van! En we reflecteren op de samenleving in ecologisch perspectief.
Maaien en hooien
Ook deze week was het mooi nazomer weer. Vorige week hebben we ca. 20 ha bloemenweiden gemaaid en deze week kan het hooi mooi drogen en het zaad eruit vallen. Volgende week wordt het hooi in balen geperst en kunnen we mooi op tijd gaan frezen. Vaak regent het zoveel in deze periode dat dit proces over 2 of 3 maanden verspreid moet worden omdat de tractoren gewoon te diep wegzakken in de grond. Dit jaar lijkt het volgens het boekje te door te kunnen gaan. In de gefreesde grond komt het bloemenzaad dan massaal op, terwijl soorten zoals kweek kapot gehakt zijn.
Amfibieënpoel opschonen
Met het mooie weer namen we ook de kans waar om de 3.000 m2 grote amfibieënpoel, die zoals alle wateren dichtgroeit met riet en lisdodde, een opschoonbeurt te geven. Geld voor machinaal beheer krijgen we niet dus we lopen door het water en trekken en spitten de planten er zelf uit. Zie foto. Zwaar werk, maar het resultaat is er naar en dit soort werk helpt prima om je natuurlijke weerstandvermogen op het hoogst mogelijke niveau te houden. Geen last met Corona, reuma, allergieën, griep, verkoudheid en mogelijk zelfs nog meer.
Body Care bedrijf op bezoek voor teamuitje
De leukste dag van de week was toen een team van 16 jonge mensen van een Body Care bedrijf op Park 2020 op werkbezoek kwamen. Bij zo’n bedrijf verwacht je niet meteen dat ze in een tuin willen werken, maar de energie en het enthousiasme om alles uit de dag te halen was fantastisch om te zien. De hele dag hebben ze gehooid en geoogst, van aardappels rooien tot tomaten en aardbeien plukken; en van elk moment genoten en zeker van de geuren en medicinale en voedingskwaliteiten van onze 140 producten. Zo’n dag smaakt wederzijds naar meer en we kunnen ieder ander bedrijf ook zo’n dag aanraden. Je gaat de hele wereld anders bekijken als je van economisch naar ecologisch perspectief switcht.
Reflectie van deze week: schoon, schoner, schoonst
Het contrast tussen de ene dag tot je kruis door de modder waden om riet en lisdodde met wortel en al uit te trekken en de volgende dag met jonge body care mensen te werken kan bijna niet groter zijn! Dat zet aan tot denken over hoe we onze samenleving en ons leven hebben ingericht. Bij MEERGroen beschouwen we de hapjes (van beestjes) uit onze groenten als onze kwaliteitskeurmerken omdat dat aangeeft dat we absoluut niet spuiten en er dus wel eens ‘meegegeten’ wordt. Veel mensen gooien alles waar een vlekje aan zit, meteen weg. En iets dergelijks geldt ook voor smetvrees. Het urbane leven is erg gericht op schoon en netjes. Dat leidt vaak tot het vermijden van alles wat ‘vies’ is, tot elke dag douchen en het gebruik van allerlei zalfjes, etc.
Tegelijkertijd is het opvallend dat hoe schoner we ons leven inrichten, hoe meer de gevoeligheid voor allergieën, reuma en ander mindere leuke zaken toe lijkt te nemen. Dat moet iets te maken hebben met onze manier van leven en eten. Als bioloog heb ik daar een theorie over: als ik naar de evolutie van onze soort kijk, denk ik: ons lichaam is helemaal niet gediend van te schoon. Miljoenen jaren hebben we in de buitenlucht gebuffeld, waarbij er een permanente stroom van wondjes en ander allergenen met ons lichaam in aanraking kwam. Je moet natuurlijk niet overdrijven maar het afweersysteem van ons lichaam heeft het nodig om permanent alert te blijven. Als we te schoon leven wordt dat afweersysteem lui en word je juist gevoelig voor allerlei ziektes. Natuurlijk test ik dat op mijzelf en ik ben best tevreden met het resultaat: nooit verkouden, grieperig, geen allergieën, etc. En in geen 25 jaar thuisgebleven voor een ziekte. Misschien is het goed om dat ook eens te proberen.
Graag krijgen we reacties op onze wekelijkse blogs op zaterdag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu