Typography

023 Haarlemmermeer Duurzaamheid - Op dit moment staat de duindoornstruik volop in de bessen. Overigens alleen de vrouwelijke exemplaren. Want deze soort is 2-slachtig.

Bijzonder
Veel mensen vinden bessen uit de natuur eten erg eng, maar het is echt een aanrader om duindoornbessen eens te proeven. Ze zijn vrij zuur maar op een prettige manier. En alles wat je proeft is puur vitamine C, 10 keer zo geconcentreerd als in een sinaasappel. Supergezond dus. En als je in de duinen wandelt is het een echte dorstlesser. De duindoorn zaait zich uit via de bessen en als hij ergens groeit, vormt hij lange worteluitlopers. Ideaal om stuifzand vast te leggen.

Net als vlinderbloemigen en elzen leeft de duindoorn samen met een bacterie die stikstof uit de lucht vastlegt. Zo kan hij in heel voedselarme zandgrond toch groeien. Maar op de Haarlemmermeerse bodem wordt hij vaak enorm groot met heel veel bessen (foto). In de bessen zit zowel in de zaden als in het vruchtvlees een medicinale olie, die voor van alles te gebruiken is: als zonnebrandcrème, voor in cosmetica, voor brandwonden en goed voor slijmvliezen. Nog een aanrader dus. En ook ecologisch is de soort van belang. De rupsen van meer dan 10 vlindersoorten leven op deze struik.  Daarom is de duindoorn een belangrijke soort voor de biodiversiteit en leveren we hem mee in een soortenmix bij de meerbomen.nu actie. De duindoorn slaat bijna altijd goed aan. Leuk voor in tuinen, hagen, klimaatbossen en voedselbossen. De meerbomen.nu actie begint op 5 november en 1.5 miljoen boompjes zijn er al besteld. Wie helpt er mee om ze te verzamelen?

Waar
Bij duindoorn denk je niet meteen aan de Haarlemmermeer. Toch komt de duindoorn ook op verschillende plekken in onze polder voor. Dat komt om dat hij een voorkeur heeft voor kalkrijke zandgronden. En ook in de Haarlemmermeer, met zijn oude Waddenzeebodem liggen veel oude zandbanken. Zo hebben we ook in het Groene Carre een duinvallei vegetatie ontwikkeld en ook in de Groene Weelde is hij op vele plekken te vinden.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

Franke van der Laan      

Economie & Duurzaamheid

Geen feed gevonden

coolblue

Greenchoice

Yarden