Typography

023 Heemstede Duurzaamheid - Vanuit deze plek hopen wij u wekelijks te informeren over wat er aan bijzondere natuurfenomenen in Heemstede te ontdekken zijn. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn over interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.

Voor u gesignaleerd:
Gallen: op bijna elke plantensoort komt er well een soort galwesp voor en op de eik wel 40. Op de wilgen in Meermond zijn wilgenroosjesgallen (en wilgenwarvlechten (foto rechts en links) algemeen. Wespen hebben een slechte naam, maar de 1400 soorten galwespjes ziet niemand en veroorzaken geen enkele last. Het succes van deze soorten is dat ze net als bij ons een bultje veroorzaken, doordat hun injectie de waardplant aanzet tot een woekering. Die woekering heeft een harde (veilige!) buitenkant en een zachte eetbare binnenkant. Het larfje van de galwespen blijft dat stofje produceren en maakt zo zijn eigen voedsel terwijl hij veilig opgeborgen zit tot hij volwassen is. Wat zit natuur toch fascinerend in elkaar!

Wat gebeurt er al  

Deze week hebben we de 8 bloemenweides (Meermond, Cruquiusweg, Vrijheidsdreef, Kohnstamlaan, Thorbeckelaan en Slot) gefreesd en daarna met de hand de tractorsporen weggeharkt en 2m3 steen, blikjes en rietwortels afgevoerd.  Op de Blekersvaartweg is de bloemenweide weer ingezaaid en ook op Landgoed Mariënheuvel is een halve ha bloemenweide gemaakt. Nu is het aan de zaden om te kiemen en diep te wortelen zodat droogte in april/mei bloei oplevert ipv verdorde kiemplantjes.  Ook de voorbereidingen voor het winterseizoen zijn gaande: 5 en 6 november gaan we in het Sorghbosch en Mariënheuvel bosbeheer starten en ook in andere landgoederen kan er gewerkt worden. De overtallige boompjes worden beschikbaar gemaakt aan iedereen die zijn tuin of terrein wil vergroenen. Er zijn er al 1.5 miljoen besteld in heel Nederland. Meer dan 150.000 daarvan komen uit Heemstede.

Wat kunt u doen

De meerbomen.nu actie is bedoeld om de zorg over biodiversiteit en het klimaat om te zeten in iets waar iedereen bij kan helpen: CO2 vastleggen in hout. We kunnen alle handen gebruiken om eenmalig of regelmatig te helpen om 1.5 miljoen bomen te verzamelen. Zie meerbomen.nu of natuurwerkdag.nl.  

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Economie & Duurzaamheid

Geen feed gevonden

coolblue

Greenchoice

Yarden