Typography

Aantal buren leggen groen dak aan. Foto door Martijn Legemate. - 023 Haarlem Duurzaamheid - Gemeente Haarlem heeft 50.000 euro extra beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling Groene Daken. Sinds maart 2022 heeft de subsidie al geleid tot een vergroening van meer dan 4000 vierkante meter dak. Dit komt ongeveer overeen met de Grote Markt.

Door de vele aanvragen is het budget van maart 2022 op, maar er zijn nog vele huiseigenaren die een groen dak willen aanleggen. Daarom wordt het subsidiebudget voor Groene Daken van 2022 met € 50.000,- verhoogd. De subsidie kunt u vanaf vandaag weer aanvragen. De regeling is voor alle Haarlemse pandeigenaren: particulieren, stichtingen, ondernemers, VvE’s en verenigingen.

Waarom een groen dak?
Naast dat een groen dak goed is voor de biodiversiteit en de filtering van fijnstof, draagt het bij aan het opvangen van flinke buien. Hoe meer neerslag tijdens hoosbuien wordt opgevangen door tuinen, parken én groene daken, hoe minder de afvoer via het rioolstelsel overbelast raakt. Doordat een groen dak minder warmte afgeeft aan de omgeving, helpen alle groene daken in Haarlem mee de stad zomers koel te houden.

Haarlemmer Martijn Legemate heeft tegelijk met een groot aantal buren gekozen voor het aanleggen van een groen dak: "De aanleg van de groene daken is mij alles meegevallen en is prima zelf te doen. Elke keer als ik vanuit onze bovenverdieping over de daken kijk ben ik blij met de keuze om collectief groene daken aan te leggen. Het is echt een verfraaiing en verduurzaming van de wijk."

Subsidie aanvragen?
Als eigenaar van een pand in Haarlem kunt u subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak van minimaal 20 m2. Is uw dak kleiner dan 20 m2? Dan kunt u de subsidie bijvoorbeeld ook samen met uw buren aanvragen. Subsidie aanvragen kan via deze website.

We krijgen steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Haarlem wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor bewoners beperkt blijven. De gemeente zet zich in voor een groene, klimaatbestendige openbare ruimte. Maar Haarlemmers kunnen zelf natuurlijk ook maatregelen nemen! Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte en een betere luchtkwaliteit. Planten en bloemen vergroten de biodiversiteit.

Algemene informatie
Publiekshal
Zijlvest 39
2011 VB Haarlem
Bron: Gemeente Haarlem

Economie & Duurzaamheid

Geen feed gevonden

coolblue

Greenchoice

Yarden