Typography

Debatcafé Thorbecke peilt mening van investeerders, bestuurders en startup’s

023 Haarlem Politiek Economie - Startup’s zijn ‘hot’. De veelal jonge ondernemers ontwikkelen wereldwijd handige applicaties voor smartphones en computers waarmee ze het leven makkelijker willen maken. Maar ook goed geld mee willen verdienen. In debatcafé Thorbecke discussiëren wij maandagavond 16 november met geïnteresseerde Haarlemmers, investeerders, PvdA wethouder Joyce Langenacker en CDA gedeputeerde Jaap Bond over de vraag: is het allemaal rozengeur en maneschijn of zit er een keerzijde aan de ‘startup’ medaille?

Rozegeur

Op het eerste gezicht lijkt ‘debat’ nauwelijks mogelijk. Iedereen moet de digitale vooruitgang toch toejuichen. Bestuurders met gewicht zoals oud eurocommissaris Smit Kroes maken zich niet voor niets hard voor dit type ondernemerschap. Het heeft de toekomst. Nieuwe economische visies van de regionale en nationale overheden ademen de modieuze internet en tech economie als nooit te voren. Illustere voorbeelden als Bookings.com, Facebook, Google, Twitter en Instagram zwepen de verwachtingen van investeerders en ondernemers tot ongekende hoogte. De efficiënte deeleconomie, optimaal transport en full productie aan huis met 3D printers liggen om de hoek.  

Keerzijde

Dat is het mooie verhaal. Maar is het eigenlijk wel acceptabel dat de overheid belastinggeld wel investeert in deze hippe tech-bedrijfjes maar bakkers en slagers het zelf bijeen moeten sprokkelen. Wat doet al die techniek met onze relaties? Communiceren we straks allen nog maar met elkaar in de digitale wereld? Wordt zorg voor elkaar een totaal gemechaniseerd proces? Hoe levensvatbaar is 3D printen? Kunnen die jonge mensen wel zoveel risico dragen en hoe kijken banken eigenlijk tegen deze risico’s aan?  Wat heeft Haarlem eigenlijk aan startup’s en startup’s aan Haarlem? Het zijn allemaal terechte vragen die de revue zullen passeren.

Organisatie

Het debatcafé Thorbecke is een initiatief van de VVD Haarlem. Het debat wordt georganiseerd door  Alex de Vries en Thijn de Ruijter en het Haarlemse VVD Statenlid Marco Wiesehahn. De laatste modereert de avond. Iedereen is welkom. 

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice