Typography

023 Vijfhuizen Maatschappij - Op 24 november zullen 170.714 bloembollen worden geplant op het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen (NH). De bloembollen van het gewas Chionodoxa (Nederlandse naam sneeuwroem) zullen in het voorjaar het Monument een paarsblauwe gloed geven. Het aantal verwijst naar 17 juli 2014, de datum van de ramp met vlucht MH17 toen 298 mensen het leven lieten in het luchtruim van Oekraïne.

De bloembollen zijn een donatie van Nederlandse handelsbedrijven in bloembollen verenigd in iBulb, die op deze wijze hun betrokkenheid willen tonen bij de slachtoffers en hiermee het Monument een extra dimensie willen geven. Het Nationaal Monument MH17 is een verhoogd grondlichaam in de vorm van een reusachtig herdenkingslint waarop 298 bomen zijn geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In het gras onder deze bomen worden de bloembollen geplant. Dit geschiedt grotendeels machinaal. Op plaatsen waar de machines niet kunnen komen, planten vrijwilligers, verenigd in de Vrienden van het Monument MH17, de resterende bolletjes.  

Er is gekozen voor sneeuwroem omdat deze bolletjes goed geschikt zijn voor de grondsoort en hierdoor jarenlang terugkomen. iBulb houdt zich bezig met het uitvoeren en financieren van promotie, technisch onderzoek en het markttoegankelijk maken van bloembollen, bolbloemen en bollen op pot.

Het Nationaal Monument MH17 is op 17 juli 2017 door ZKH Willem Alexander in gebruik gesteld. De bomen zijn zodanig gekozen dat er in ieder jaargetijde iets bijzonders is te zien of te beleven. Op dit moment bieden de grote hoeveelheden sierappels een bijzondere aanblik.

Het Nationaal Monument MH17

Het Nationaal Monument MH17 ligt in park Vijfhuizen in de Haarlemmermeer. Het park grenst aan het gelijknamige dorp, luchthaven Schiphol en het voormalige terrein van de Floriade, nu Expo Haarlemmermeer. In november 2016 is met de aanleg begonnen door Krinkels b.v. In maart 2017 zijn de 298 bomen geplant, waarvan het grootste deel door nabestaanden. Bij iedere boom is de naam aangebracht van het slachtoffer waarvoor deze is geplant. Op 17 juli 2017 is het monument in gebruik genomen bij de herdenking van de nabestaanden van de ramp op 17 juli 2014. Dit kon dankzij de inzet van velen zowel financieel, in natura als onbaatzuchtig.

De bomen  symboliseren het leven dat zich blijft vernieuwen en bieden een plek voor troost en verwondering. Het realiseren van een bosmonument, in de vorm van een groen lint met 298 bomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers is een idee van Arold Jansen en Sjaak de Ligt. In november 2015 werd dit concept door een in ruime meerderheid van de nabestaanden gekozen als 'Nationaal Monument MH17'.

Het ruimtelijk ontwerp is van landschapsarchitect Robbert de Koning uit Arnhem. Zijn ontwerp verheft het groene lint in het parkachtige landschap. De boomsoorten zijn zodanig gekozen dat iedere maand een andere eigenschap de aandacht trekt.  In het voorjaar wordt dit versterkt door 170.714 bloeiende bollen van de sneeuwroem (Chionodoxa) die in het gazon onder de bomen zijn geplant. In de zomer wordt het lint  omringd door een krans zonnebloemen.

In het oog van het lint ligt een amfitheater, waar herdenkingsbijeenkomsten en andere activiteiten kunnen worden gehouden. Centraal staat hier het gedenkteken dat is ontworpen door beeldend kunstenaar Ronald Westerhuis uit Zwolle. Zijn ontwerp is, net als het ontwerp voor het Monument, door een ruime meerderheid van de nabestaanden verkozen. Het gedenkteken heeft een grote wand van 4 meter hoog en 16 meter lang. Deze roestige gekromde wand staat voor de zwaarte van het verlies. Voor die wand ligt een soort oog; in de gepolijste lens, de iris,  zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd. De iris staat voor de herinnering en  weerkaatst het zonlicht op de wand. Zo verlicht de herinnering het verdriet.


Stichting Nationaal Monument MH17

De Stichting Nationaal Monument MH17 is op verzoek van Stichting Vliegramp MH17 opgericht. Laatstgenoemde stichting vertegenwoordigt de nabestaanden. De Stichting Nationaal Monument MH17 is erkend door de Belastingdienst als goed doel (ANBI). Het  onbezoldigde bestuur wordt bijgestaan door een Raad van Advies onder voorzitterschap van oud-minister Ed Nijpels. Doel van de Stichting is het bijeen brengen van de fondsen en zorg te dagen voor de aanleg en de overdracht van het Monument aan een beherende instantie. Dit zal begin 2018 haar beslag krijgen.

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice