023 Bloemendaal Maatschappij - Op het terrein van het provinciaal ziekenhuis ‘Meer en Berg’ in Bloemendaal waren ooit twee begraafplaatsen. Tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van Park Brederode werd ontdekt dat deze nog bijna volledig intact waren. De graven zijn geruimd en alle stoffelijke resten overgebracht naar de begraafplaats aan de Bergweg. De gemeente heeft nu twee gedenktekens geplaatst op de plekken waar de stoffelijke resten zijn bijgezet.
In 1849 werd in Bloemendaal het provinciaal ziekenhuis ‘Meer en Berg’ geopend. Tot 2002 werden hier psychiatrische patiënten behandeld. Het terrein was deels zelfvoorzienend, met een eigen treinstation, energiefabriek en een groentetuin met fruitboomgaard. Ook waren er twee begraafplaatsen.
Bij graafwerkzaamheden ontdekt
Eind jaren 90 werd het terrein door de provincie verkocht aan een projectontwikkelaar. De laatste bijzetting was op dat moment ruim 50 jaar geleden en men ging men ervan uit dat de begraafplaatsen geruimd waren. Bij graafwerkzaamheden voor de bouw werd ontdekt dat de oude begraafplaatsen nog bijna volledig intact onder het maaiveld aanwezig waren. Ze zijn toen alsnog geruimd en alle stoffelijke resten zijn overgebracht naar de Algemene Begraafplaats Bloemendaal aan de Bergweg.
Geschiedenis van Bloemendaal
De gemeente heeft nu twee gedenktekens geplaatst op de plekken waar de stoffelijke resten zijn bijgezet. Nabestaanden, die zich nog af en toe melden bij de gemeente of bij museum Het Dolhuys, hebben nu een duidelijke gedenkplek. De steenhouwer, die veel op de begraafplaats komt vanwege zijn werk, heeft het gedenkteken gedeeltelijk gesponsord uit waardering voor de achtergrond ervan. Wethouder Nico Heijink: “Het voormalig Provinciaal Ziekenhuis en zijn bewoners maken een belangrijk deel uit van de geschiedenis van Bloemendaal. Met de gedenktekens houden we de herinnering hieraan in stand.”