Typography

Debat Dinsdag 01 oktober van 20:00 - 22:00 uur 
023Haarlem Maatschappij/Duurzaamheid - De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Waar we dat probleem de afgelopen eeuwen nog met dijken, waterschappen en een Deltaplan konden oplossen, zullen die toepassingen de komende honderd jaar misschien niet meer toereikend zijn. Op de tekentafels van de Nederlandse ingenieurs zien we nu extremere, en inventievere maatregelen.

Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welke invloed heeft dit op de Nederlandse identiteit? Onderwerpen waaraan de VPRO op 22 september jl. aandacht besteedde met haar Tegenlichtuitzending ‘Waterlanders’. Op 1 oktober is er in de Pletterij een debat over deze nijpende onderwerpen met medewerking van:

    -  Harold van Waveren (Rijkswaterstaat, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging);
    -  Hetty Klavers (bestuurslid Unie van Waterschappen en Dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland) en
    -  Roderik van de Wal (hoogleraar ‘Sea level rise and coastal impacts’ vebonden aan de Universiteit Utrecht.

De wekelijkse Tegenlichtuitzendingen van de VPRO zijn aanleiding voor de Pletterij om een keer per maand een discussiebijeenkomst te houden over een van de uitzendingen. Er worden fragmenten getoond en er wordt met de aanwezige gasten uitgebreid gedelibereerd over het thema dat de VPRO heeft behandeld.
De presentatie van de avond is in handen van Jaap Tielbeke van De Groene Amsterdammer.

Meer weten?
In het Haarlemse architectuurcentrum ABC loopt op dit moment de expositie ‘In Haarlem staat een huis’. Deze tentoonstelling toont wat de invloed van water is op het ontwerp van onze huizen en  op onze woon- en leefomgeving. Het laat ook zien wat de gevolgen (kunnen) zijn van het veranderende klimaat. Gedurende de tentoonstellingsperiode (7 juli t/m 30 oktober) is er een uitgebreid programma met o.a. lezingen, discussies, excursies en (kinder)workshops. Kijk daarvoor op www.architectuurhaarlem.nl.

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice