Typography

023Hoofddorp Maatschappij/Politiek/Educatie – In het raadhuis van Hoofddorp nemen op donderdag 21 november a.s. zestien scholierenteams deel aan het Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi (HSD) waarbij de teams een de hele dag met elkaar debatteren om zich uiteindelijk gedurende een jaar lang, ‘De beste debaters van Haarlemmermeer’ te mogen noemen. Het debattoernooi wordt al weer voor de 12e keer georganiseerd.

Aan het toernooi doet KSH, de winnaar van de elfde editie mee, alsmede het Haarlemmermeer Lyceum, dat de titel maar liefst zeven keer in de wacht sleepte, het Nova College/mbo-ict en het Kaj Munk College. Het toernooi begint om 9.30 uur precies, en duurt tot 16.00 uur.

Debatrondes
Er zijn drie debatrondes voor de lunch en twee daarna. Het finale debat wordt om 14.50 uur gehouden in de Raadzaal, waarna de jury zich beraadt en even later de winnaar bekend maakt en de eervolle prijs uitreikt. Dit laatste debat en de prijsuitreiking kan men live volgen op https://gemeenteraad.haarlemmermeer.nl 

Debatregels en voorwaarden
Alle debatten volgen het principe van het Amerikaans Parlementair systeem. Stellingen, waarbij de teams heel hun visie duidelijk moeten maken en vóór of tégen moeten stemmen, worden pas een kwartier voor elke ronde bekend gemaakt. Gedurende het debat werkt men met een gereguleerde volgorde van voorstanders-tegenstanders, met spreektijden en regels voor interrupties.  

De finale betreft een confrontatie tussen de twee beste teams van de twee beste scholen. Verder is er een puntenklassement en een prijs voor de beste individuele debater.

De stellingen van dit jaar zijn in handen van Alan Massom en Emma Bos, debaters van vorige edities van het toernooi.

Programma Raadslid in de klas
De gemeenteraad organiseert het Scholieren Debattoernooi in het kader van zijn programma ‘Raadslid in de Klas’, van basisschool tot vwo en mbo, waarbij raadsleden op school in de klas of bij een bezoek van de klas aan de Raadzaal informatie geven over democratie en lokale politiek.

Het doel van het toernooi is jongeren op een leuke wijze in contact te brengen met de lokale politici. Bovendien hoopt de raad met het toernooi een bijdrage te leveren aan het curriculum van scholen. Met het leren debatteren, leren jongeren argumenteren, zich verbaal te uiten en te verplaatsen in de argumentatie van anderen, en andere meningen. Niet alleen goed voor democratie en politiek, ook handig en nuttig in het gewone leven.

Het Haarlemmermeerse toernooi is uniek in Nederland, omdat raadsleden, ambtenaren van de gemeente en jongerenwerkers uit de gemeente in de jury zitten.

Sinds februari 2019 is de gemeenteraad ook gastheer van de Noord-Hollandse voorrondes van Op Weg naar het Lagerhuis. In 2020 zijn die op 26 februari en 13 maart.

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice