023 Heemstede Maatschappij/Politiek - Op 27 februari ondertekenen burgemeester Astrid Nienhuis en Karin Krijnen van NLConfidential een overeenkomst, zodat ook de gemeente Heemstede anonieme meldingen ontvangt van Meld Misdaad Anoniem.
Burgemeester Astrid Nienhuis: “Ondernemers en inwoners zien of horen soms criminele zaken en vinden dat deze moeten stoppen. Zij durven dit niet altijd te melden uit angst op wraak of omdat het om een bekende gaat. Het is belangrijk dat mensen weten dat ze misdaad anoniem kunnen melden.”
Bij het meldpunt Meld Misdaad Anoniem (MMA) kunnen inwoners en ondernemers anoniem zaken melden, waarbij zij vermoeden dat er criminele of kwade opzet in het spel zijn. De meldingen lopen uiteen van geweld, drugshandel en diefstal tot radicalisering, fraude en milieucriminaliteit. MMA stuurt de melding alleen door naar de politie of andere opsporingsdiensten als deze concreet is en de anonimiteit van de melder kan worden gewaarborgd. Ook voor gemeenten kan de informatie nuttig zijn, bijvoorbeeld als het fraude of ondermijning betreft. Gemeenten ontvangen deze signalen alleen als zij zijn aangesloten op het netwerk van MMA.
Oren en ogen van bewoners en ondernemers hard nodig
Op initiatief van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, ondertekende de provincie Noord-Holland op 30 oktober 2019 een convenant. Daarmee is Noord-Holland de eerste provincie van Nederland waarvan alle gemeenten zijn aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem.
Burgemeester Astrid Nienhuis: “In de handhaving van de openbare orde en de aanpak van overlast en criminaliteit kunnen inwoners een belangrijke bijdrage leven door de oren en ogen te zijn voor van wat gebeurt in de samenleving. Door aan te sluiten bij Meld Misdaad Anoniem kunnen zij op een veilige manier informatie te delen.”
Waarom ‘Meld Misdaad Anoniem’
Jaarlijks melden burgers en ondernemers zo’n 45.000 keer anoniem zaken waarvan zij vermoeden dat er criminele of kwade intenties in het spel zijn. Hiervan zijn 15.000 meldingen dusdanig serieus en bruikbaar dat ze tot opvolging leiden. De meldingen lopen uiteen van geweld, drugshandel en diefstal tot terrorisme, fraude en milieucriminaliteit.
Waarborgen anonimiteit
Een melder zit vaak dicht op het vuur zit en heeft vaak goede redenen om anoniem te willen blijven en zich niet bij politie of gemeente te melden. Wanneer de melding wordt opgenomen, stuurt het meldpunt deze door naar de politie en andere opsporingsdiensten. Doorsturen gebeurt alleen als deze bruikbaar is en de anonimiteit van de melder kan worden gewaarborgd.
Een anonieme melding is hiermee een puzzelstuk in een groter geheel en wordt onderdeel van de gebruikelijke onderzoeken van bijvoorbeeld politie, het fraudeloket van een verzekeraar of de sociale recherche. De opsporingsinstanties en gemeente zijn zelf verantwoordelijk voor wat er met de informatie wordt gedaan. Zij moeten zich daarbij houden aan bestaande wet- en regelgeving voor het doen van onderzoeken.
Melden
Melden kan alleen online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen per mail of post worden niet behandeld, maar gelijk vernietigd. Melden kan op werkdagen van 08.00-22.00 uur en in het weekend van 09.00-17.00 uur via telefoonnummer 0800 7000.
Wat gebeurt er met een melding?
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en is géén politie. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt men de anonieme melding door naar een partner van MMA. Welke partner is afhankelijk van de aard van de informatie. Partners kunnen zijn: de politie, FIOD, andere opsporingsdiensten en nu ook gemeente Heemstede. Deze partners kunnen niet zomaar ergens binnenvallen of iemand aanhouden. Een anonieme melding wordt eerst getoetst. Kloppen de gegevens, is er meer over een verdachte of adres bekend etc. Nader onderzoek kan nieuwe feiten opleveren. Pas als de anonieme melding met nadere feiten is onderbouwd, kunnen de partners overgaan tot actie.
Verbetering gemeentelijke informatiepositie
Voor de gemeente betekent een aansluiting bij Meld Misdaad Anoniem een verbetering van de informatiepositie ten aanzien van verborgen criminaliteit. Een melding kan bijvoorbeeld aanleiding zijn voor de gemeente om een integrale controle te starten op het gebied van milieu, bouwen of andere vergunningsvoorschriften. Op die manier kunnen vormen van criminaliteit als gestopt worden voordat ze vol tot wasdom zijn gekomen.
Ook kan het aanleiding zijn voor de gemeente om in contact te treden met politie en andere opsporingsinstanties om een gezamenlijk een casus te starten. Aangezien de melding echt anoniem is kunnen politie en gemeente geen terugkoppeling geven aan de melder. Gemeente en politie proberen dit bij een actie altijd te vermelden als een anonieme melding onderdeel is geweest van de opsporing.