Typography

023 Heemstede Politiek/Maatschappij - De Heemsteedse scoutinggroepen Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO organiseren dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Heemstede zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scoutinggroepen laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje in de wijk leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument aan de Vrijheidsdreef samenbrengen.

Dit jaar is het niet mogelijk om bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei samen te komen bij het monument aan de Vrijheidsdreef. Dat samenkomen versterkt het herdenken door het gevoel van verbondenheid en collectiviteit. De scouts komen daarom met een alternatief waardoor er toch een gevoel van verbondenheid is.
Wouter Zilverberg: “Iedereen kan een kiezelsteentje in de kleur rood, wit of blauw beschilderen of een naam van een oorlogsslachtoffer erop zetten. Dat wordt dan een persoonlijk herdenkingssteentje. Van 28 april tot en met 3 mei kan het herdenkingssteentjes op een aantal plaatsen in het dorp worden ingeleverd. Scouts halen die op de avond van 3 mei op. Ze brengen de herdenkingssteentjes bijeen bij het monument waar ze in de vorm van een fakkel worden gelegd.’’

De scouts combineren met de actie de maatregelen van afstand houden met het gevoel van verbondenheid. “Bij het wegbrengen van de steentjes naar het inzamelpunt is het niet nodig dat buren bij elkaar komen. Het kan worden gedaan tijdens het toegestane wandelingetje in eigen buurt. Zo houden we de social distancing in acht. Vanuit huis kan je zien dat je buren hun steentje wegbrengen. Bij het plaatsen van het steentje zie je aan de verzamelde steentjes dat er meer bewoners meedoen. Het geeft het gevoel aan iets groots mee te doen. Iedereen draag zo letterlijk een steentje bij aan verbondenheid.”

De Heemsteedse groepen sluiten met deze actie aan bij meer Scoutinggroepen in Nederland. Het alternatief is bedacht en opgezet door Scouting Nederland, waar 1100 Scoutinggroepen in Nederland bij zijn aangesloten. Wouter: “Het idee dat wij in Heemstede hieraan meedoen maakt het alleen maar nog krachtiger.”

De actie past ook in een Joodse traditie om steentjes achter te laten bij graven. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Ze laten een teken achter dat laat zien dat ze op bezoek zijn geweest.
Bovendien sluit het aan bij het kunstwerk Levenslicht dat Daan Roosegaarde in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid in dorpen en steden door heel Nederland heeft gemaakt. Dit kunstwerk bestaat uit 104.000 aangelichte stenen, verwijzend naar het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

De scouts zijn volop bezig met de voorbereiding. Ze maken een kist of doos zodat deze te herkennen zijn voor de actie. Deze komen op centrale plekken in de straat of wijk te staan. Buurtbewoners kunnen op de plattegrond zien waar het kistje in hun wijk staat.

Wouter roept wel op om niet al te grote stenen in te leveren. “Als de actie een succes wordt, zou dat een zware klus worden voor onze leden. Een flinke kiezelsteen van een paar centimeter is al groot genoeg om er een naam op te zetten.”

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen