Typography

023 Haarlem Maatschappij - Op 8 maart is het Vrouwendag! De Haarlemse geschiedenis kent veel bijzondere stadsgenotes, maar ook in onze huidige tijd zijn er veel vrouwen die zich op allerlei manieren inzetten voor onze stad. We lichten er alvast één uit, de Haarlemse Raja Alouani, en zijn benieuwd naar uw voorbeelden!

Het thema van Vrouwendag is dit jaar ‘invloed met impact’. Een mooi voorbeeld hiervan is de manier waarop de Haarlemse Raja Alouani naar voren stapte toen er in januari rellen in onze stad ontstonden. Samen met andere dames van vrouwenorganisatie Stichting Zohor besloot zij in actie te komen. “Eén ding was voor ons zeker: dit is onze stad en we laten niet toe dat deze vernield wordt.”

Iets doen
Raja is een geboren en getogen Haarlemse, die als jongerencoach werkt bij het Centrum Jeugd en Gezin. Ook is ze betrokken bij tal van maatschappelijke initiatieven in Haarlem en is ze al jaren actief binnen Stichting Zohor.

“Op maandagavond 25 januari hoorden wij van de ernst van de rellen. Toen de situatie tot ons doordrong, heb ik samen met de dames van Stichting Zohor tot laat in de avond zitten bespreken wat wij konden doen. Dat we iets gaan doen, was voor ons zeker.”

Drietalig filmpje
“De volgende dag hebben we contact opgenomen met Stichting SMOH (Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Haarlem) waar wij lid van zijn. Uiteraard was iedereen bezorgd en iedereen wilde wat doen. Wij wisten dat er veel minderjarige jongeren bij de rellen waren waaronder veel jongeren die uit nieuwsgierigheid waren gekomen en op zoek naar sensatie waren. Ook wisten wij dat veel ouders erg geschrokken waren van het nieuws over de rellen. Niet alle ouders volgen namelijk het nieuws op tv of in de krant en niet alle ouders zijn alert op sociale media. Ja, en je puber komt dan makkelijk weg met bijvoorbeeld de smoes ‘Ik ga nog even langs de supermarkt’.

Wij besloten een drietalig filmpje te maken waarbij we ouders enerzijds op hun verantwoordelijkheid wijzen en anderzijds alert maken op wat er gaande is. Hoewel ik geen fan ben van selfies en al helemaal niet van mijzelf filmen, heb ik dit toch gedaan. Het belang was namelijk groot en ja niet iedereen wil in een dergelijk filmpje overal verschijnen. Een beetje amateuristisch (6x overgedaan tot iedereen vond dat het goed was) maar de boodschap is duidelijk. Ik had niet verwacht dat het zo breed gedeeld zou worden.”

Positieve reacties
“Het mooie was de vele positieve reacties. Persoonlijk heb ik meerdere berichten van ouders ontvangen. Ook ben ik gebeld door verschillende ouders. Zij bedankte voor het filmpje en gaven aan dat het hen alert heeft gemaakt. Hun kinderen zouden ze thuis houden.”

Wie draagt u voor?
Kent u ook voorbeelden van Haarlemse vrouwen die hun invloed gebruiken voor maatschappelijke impact? Laat het ons weten! Dat kan op onze Facebookpagina, ons Instagramaccount of op LinkedIn.

Bron: Gemeente Haarlem

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice