Typography

023 Overveen/Bloemendaal Maatschappij - Voor de derde keer in korte tijd hebben dieven daklood van het monumentale poortgebouw van buitenplaats Elswout gestolen. Drie verdachten zijn via de beveiligingscamera’s in beeld gebracht. De politie start een onderzoek.

Grote schadepost
De dieven moeten halsbrekende toeren hebben uitgevoerd om het lood op het 8 meter hoge gebouw, deels boven de gracht, te verwijderen in het holst  van de nacht. Direct is een tijdelijk noodherstel aangebracht, om waterschade te beperken, zonder het daklood regent het binnen in het 17e eeuwse poortgebouw waar het kantoor van Staatsbosbeheer en ‘Van kind tot Ouder’ in is gevestigd. Met de huidige loodprijs van € 1,50 per kilo heeft deze actie de dieven een paar honderd euro opgeleverd. Daarentegen zijn de herstelkosten geschat op € 20.000,- Een hele forse schadepost.

Naar het schijnt vindt er vaker looddiefstal plaats in de regio. In overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoekt Staatsbosbeheer nu de mogelijkheid om ander, niet-diefstal gevoelig materiaal, op het dak terug te brengen. Dit is jammer want op gebouwen uit deze periode hoort echt lood wat het poortgebouw haar unieke uitstraling geeft.

Poort op slot
Voor de veiligheid en om de rust op de buitenplaats te bewaken is besloten om de toegangsdeuren van het poortgebouw na zonsondergang te sluiten.  Mochten bezoekers of omwonenden verdachte zaken hebben gezien of in de toekomst waarnemen, dan verzoekt Staatsbosbeheer deze te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel bij heterdaad de politie via 112.

Boswachter Rien de Vries

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen