Typography

023 Heemstede Politiek - Op woensdag 26 mei zullen initiatiefnemer Nel Kars en burgemeester Astrid Nienhuis op de Binnenweg bij nummer 91 (voor de winkel van Home Made By Ree op het brede deel van de Binnenweg) symbolisch twee struikelstenen leggen. Zij doen dat in verband met de coronamaatregelen in besloten kring met genodigden. De struikelstenen herinneren aan twee Joodse inwoners, die in de Tweede Wereldoorlog op deze plek een boekenwinkel en woning hadden. Beiden hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd.

De oma van initiatiefnemer Nel Kars was Johanne Hedwig van Straaten. Zij had sinds 1937 tot in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog een boekenwinkel op de Binnenweg; op haar 54e is zij in 1945 in Theresiënstadt bezweken aan de verschrikkingen in het concentratiekamp. Haar zus Marie Mathilde van Straaten woonde boven de winkel en is op 45-jarige leeftijd in 1943 in Auschwitz vermoord.

Struikelstenen
Struikelstenen, oorspronkelijk ‘Stolpersteine’, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Inmiddels liggen er in Europa meer dan 70.000 struikelstenen.

Joodse oorlogsslachtoffers Heemstede
De namen van de 162 Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Heemstede staan op het Joods monument aan de Vrijheidsdreef. Het ‘Boek van de Namen – ‘Sefer HaSjemot’ werd op 4 mei 2015 onthuld.

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice