Typography

023 Haarlem – Maatschappij, Taalkunde - Eén op de tien Haarlemmers kan de kop van dit bericht niet lezen. Dat maakt voor dit bericht niet zo veel uit. Maar het brengt risico’s met zich mee als je de bijsluiter van medicijnen niet kan lezen of niet weet waar je je handtekening onder zet. De gemeente helpt mensen met lezen en schrijven. En dat was woensdagavond 8 september een feestje waard.

Een dictee is een feestje
Twaalf Haarlemmers die Nederlands als tweede taal leren (NT2-ers) kwamen woensdagavond bij elkaar voor een taalfeestje dat georganiseerd was door de bibliotheek op het stadhuis. Onder het strenge oog van juryvoorzitter en wethouder Meijs namen zij een dictee af. De deelnemers volgen allemaal een taaltraject om de Nederlandse taal te leren lezen en schrijven. En zij zijn niet de enigen.

Taaltrajecten helpen
In 2019 volgden 800 mensen in Haarlem een taaltraject. “De mensen die Nederlands als tweede taal hebben bereiken we goed. Deze taaltrajecten zijn goed gevuld en de mensen leren vol trots Nederlands”, zegt Jur Botter, wethouder Onderwijs.

Nederlands als moedertaal
Hoe anders is het beeld onder laaggeletterde Haarlemmers met Nederlands als moedertaal (NT1-ers). Van de 800 cursisten in 2019 waren er slechts 5 die Nederlands als moedertaal hebben. “Het is een landelijk probleem dat we deze doelgroep niet bereiken. Er heerst erg veel schaamte rond laaggeletterdheid. Mensen zoeken geen hulp en laten liever niet weten dat zij niet (goed) kunnen lezen en schrijven”, zegt Botter.

De omgeving merkt er vaak niks van. Deze doelgroep is ontzettend slim en creatief in het omzeilen van lezen en schrijven in het dagelijks leven. En als je het kunt omzeilen, heb je het dan wel nodig? “Het antwoord daarop is ja. Je bent kwetsbaar omdat je belangrijke informatie mist en je bent kwetsbaar voor oplichters”, besluit Botter.

In Haarlem zijn verschillende taaltrajecten speciaal voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben en niet kunnen lezen en schrijven. Mocht jij iemand kennen die wel wat hulp kan gebruiken? Ga naar het taalspreekuur in de bibliotheek.

Kijk voor meer informatie op Spreekuren | Het Basisvaardighedennetwerk Zuid-kennermerland (netwerkbasisvaardigheden.nl).

Bron: Gemeente Haarlem

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice