Typography

023 Haarlem Verkeer & Vervoer - Heb jij een plek gevonden in Haarlem waar je gratis of goedkoop kunt parkeren? Good for you! Blijf wel goed opletten, want de kans is groot dat je daar binnenkort moet gaan betalen om je auto neer te zetten. Gemeente Haarlem gaat de komende tijd het betaald parkeren uitbreiden om zo een groeiend probleem aan te pakken.

Op dit moment staan er zoveel auto’s in de Haarlemse wijken geparkeerd dat het voor veel bewoners vaak moeilijk is om een plekje te vinden. Hierdoor staan auto’s vaak op de stoep, waardoor scholieren soms niet veilig kunnen fietsen, de brandweer er niet altijd door kan en er langs rijden met een rolstoel of kinderwagen ook een uitdaging is. Vanaf 2024 gaat dit veranderen.

De 11 wijken
Betaald parkeren wordt uitgebreid in wijken waar meer dan 85 van de 100 parkeerplekken bezet zijn. Het gaat om de volgende wijken: Amsterdamsewijk, Delftwijk, Duinwijk, Haarlemmerhoutkwartier, Houtvaartkwartier, Indischewijk, Slachthuiswijk, Ter Kleefkwartier, Transvaalwijk, Vogelenwijk en Vondelkwartier. Bekijk deze kaart voor een overzicht van de wijken en zones.

Maximaal aantal vergunningen
Naast de uitbreiding van betaald parkeren komt er ook een maximaal aantal vergunningen per vergunninggebied. Zo krijgen niet meer auto’s een vergunning dan er beschikbare plaatsen zijn. Gemeente Haarlem houdt hierbij rekening met de huidige bewoners door bij de start van de invoering voor maximaal twee auto’s per adres een parkeermogelijkheid te bieden. Dit kan op straat, maar bijvoorbeeld ook in een gemeentelijke parkeergarage.

Ook vernieuwt de gemeente de parkeernormen bij nieuwbouw. Voortaan gelden in veel situaties lagere normen dan nu het geval is. Dat betekent dat er een maximum komt voor het aantal auto’s die hier mogen parkeren. Dit moet ervoor zorgen dat het autobezit en autogebruik bij nieuwe ontwikkelingen niet verder toeneemt.

Tarieven en bezoekersparkeren
Voor de uitbreiding van parkeerzone C blijven de tarieven voor parkeervergunning hetzelfde: 112 euro per jaar voor de eerste auto en 420 euro voor de tweede wagen. Er komt een nieuwe parkeervergunningszone D. Die wordt 75 euro per jaar voor de eerste auto en 280 voor de tweede. Deze zone geldt voor de wijken: Delftwijk, Vogelenwijk en Vondelkwartier. De andere nieuwe wijken komen in parkeerzone C. De bestaande regeling voor bezoekersparkeren geldt ook voor de uitbreiding in zone C en D.

Op dit moment is nog geen planning bekend over wanneer in welke wijk betaald parkeren ingevoerd wordt. Houd indebuurt.nl in de gaten voor updates.

Bron: GemeenteNu

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice