Typography

023 Haarlem en omgeving Maatschappij - Bijna wekelijks wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vaak is de dader haar partner of ex-partner. Femicide houdt in dat een vrouw niet meer mag leven omdat haar man dat zo beslist.

Aan femicide gaat meestal een periode van psychisch geweld vooraf, vaak dwingende controle, ook wel intieme terreur genoemd. Het is belangrijk dat slachtoffers, hulpverlening en de omgeving van slachtoffers dit patroon van intieme terreur herkennen. Dat kan levens redden!

In Stop femicide, rode hakken als protest vertellen nabestaanden en vrouwen die intieme terreur overleefd hebben over de impact van femicide. Ook geven juristen, psychologen en andere deskundigen zoals criminoloog Jane Monckton Smith en burgemeester Ahmed Marcouch hun visie op de bestrijding van femicide.De Mexicaanse kunstenares Elina Chauvet maakte in 2009 een installatie met rode schoenen in haar geboortedorp nadat haar zus vermoord was door haar echtgenoot. Dit heeft navolging gevonden in veel andere landen waaronder Nederland. De roden schoenen zijn daarmee een internationaal symbool geworden tegen de moord op vrouwen.

Gertien Koster is specialist huiselijk geweld. Ze heeft als maatschappelijk werker regelmatig te maken met slachtoffers, daders en getuigen van huiselijk geweld. Ze werkte onder meer in ziekenhuizen, bij de Blijf Groep, de politie en in een tbs-kliniek. Daarnaast schrijft Koster voor theatermagazine Scènes en voor de website van Carend, een organisatie die zich inzet voor betere palliatieve zorg. 

Jos Schuring is all-round journalist. Hij is hoofdredacteur van theatertijdschrift Scènes en schreef boeken over theater. Daarnaast schrijft hij voor Het Financieele Dagblad en in het verleden ook voor Haarlems Dagblad maar ook andere kranten en tijdschriften.

De auteurs schenken hun opbrengsten aan Orange the world, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen

Politiek & Maatschappij Wenschap & Techniek

Trombose

coolblue

Greenchoice